Eleccions generals 2023
El líder dels Comuns
Foto: El líder dels Comuns | Europa Press
Eleccions generals

Jaume Asens abandona la política i facilita el seu relleu al capdavant dels Comuns

Temps de lectura: 2 minuts
El líder dels Comuns
Foto: El líder dels Comuns | Europa Press

Jaume Asens, líder dels Comuns a Catalunya, abandona la política i no repetirà com a cap de llista d'En Comú Podem a les eleccions generals, així facilitant el seu relleu a la companya de partit Aina Vidal.

Per què és important? Els Comuns tanquen una etapa d'un lideratge molt dialogant, progressista i que, fins i tot, va donar un cop de mà als presos polítics.

Què en sabem? A través d'una piulada Asens ha fet oficial la seca renúncia de la política institucional, tot i que avisa que no l'abandona totalment sinó que torna als moviments socials.

  • La líder dels Comuns i de Sumar per Barcelona serà Vidal, procedent d'Esquerra Verda, així allunyant els rumors d'un possible lideratge de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Què ha dit? "Hi ha persones que poden liderar l'organització millor que jo", ha assegurat. En aquest sentit, ha justificat la seva marxa dient que "calen energies renovades de nous lideratges".

Context: El consell nacional del partit valida aquest divendres les llistes a les quatre demarcacions catalanes, després que s'hagi reunit l'executiva d'urgència. 

  • Aquest procés coincideix just amb un moment on els Comuns perden l'alcaldia de Barcelona, un feu progressista que cau després de relegar Madrid a la dreta.

Eleccions generals: Comuns s'ha sumat a la coalició Sumar, que aglutina totes les sensibilitats a l'esquerra del PSOE. Segons l'últim CIS, aquest conglomerat d'esquerres superaria Vox i irrompria com a tercera força al Congrés dels Diputats.

  • Sumar té el gran repte de poder formar un govern espanyol amb PSOE, independentistes i formacions regionalistes per combatre el creixement de l'extrema dreta espanyola.