Eleccions generals 2023
Els 7 portaveus parlamentaris que van participar al debat d'ahir a La 1
Foto: Els 7 portaveus parlamentaris que van participar al debat d'ahir a La 1 | ACN
Eleccions Generals

La dreta 'ressuscita' ETA en el debat a 7: en què menteix cada partit?

Temps de lectura: 6 minuts
Els 7 portaveus parlamentaris que van participar al debat d'ahir a La 1
Foto: Els 7 portaveus parlamentaris que van participar al debat d'ahir a La 1 | ACN

La televisió pública espanyola va oferir ahir el primer debat electoral entre els principals partits que es presenten als comicis del 23 de juliol. Després d'un decebedor cara a cara entre el president Pedro Sánchez i el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, la ciutadania va poder escoltar la confrontació entre la dreta i el bloc progressista, juntament amb les formacions independentistes. 

Per què és important? Tot i que la majoria d'enquestes dibuixen un triomf del PP, encara hi ha incògnites del que pot passar en uns dies a les urnes. Els votants indecisos tenen molt de protagonisme aquesta campanya. De fet, segons el CIS, el 6% decidirà el vot el mateix 23-J. 

  • És per això que els debats electorals cobren una gran importància, ja que podrien ajudar a decidir aquesta gran bossa d'electors que encara dubten.

Què en sabem? El debat dels 7 portaveus dels grups parlamentaris del Congrés dels Diputats deixa clar els dos escenaris més probables després de les eleccions: un govern del PP amb l'extrema dreta de Vox, o bé un altre govern progressista de PSOE, Sumar i el suport d'ERC, Bildu i altres formacions com, per exemple, PNB.

  • Com ja va fer Feijóo, la dreta ha tornat a recuperar ETA (desapareguda el 2011) per carregar contra els pactes entre el president Sánchez i Bildu. 

El fantasma d'ETA

El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha copiat Feijóo recordant els 26 anys de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco. "Fa 26 anys no podríem imaginar que estaríem debatent amb el braç polític d'ETA, que encara no ha demanat perdó".

Què diuen? El portaveu de Bildu, Oskar Matute, ha contestat amb contundència per al·lusions, però també ho ha fet Aina Vidal, candidata de Sumar a Catalunya. El portaveu del PSOE, Patxi López, ha retret a Cuca Gamarra (PP) que recuperi el tema d'ETA.

  • BILDU: "Fa 26 anys estava a Hermua demanant l'alliberament de Miguel Ángel Blanco. Jo sí sé on estava, i vostè? Els seus discursos d'odi van en contra de la voluntat del poble basc de mirar endavant. Tan de debò l'extrema dreta condemni alguna vegada els assassinats com el de Josu Mugurza".
  • SUMAR: "És vergonyós que Vox i el PP utilitzin el terrorisme quan haurien d'escoltar les víctimes.
  • ERC (Rufián): "Eta no existeix. El que existeix és el feixisme que vostès representen i l'únic grup que té delinqüents condemnats son vostès".
  • PP: "Els espanyols estan farts de l'arrogància amb què el PSOE tracta el PP mentra tracta amb tanta delicadesa Bildu i els altres. No acceptarem cap lliçó sobre pactes".
  • PSOE: "Treure a passejar el fantasma d'ETA implica negar la victòria de la democràcia sobre el terrorisme. ETA no existeix, la vam derrotar i la democràcia és millor que vostè".

Pactes

El PP ha tornat a retreure el govern Frankenstein del PSOE i els seus socis, unes paraules que Rufián ha contestat definint un hipotètic govern de PP i Vox de "Dràcula"

Què diuen? Amb qui pactarà cada partit?

  • Gamarra (PP) ha evitat fer referències als governs autonòmics i ajuntaments on PP i Vox ja governen de la mà (País Valencià, Extremadura o Illes Balears). La portaveu popular demanar el vot del PP per evitar dependre dels "extrems" i ha demanat al PSOE que signi el compromís per governar la llista més votada.
  • El PSOE rebutja l'acord que ja va proposar Feijó a Sánchez al cara a cara perquè la "lletra petita només s'aplica si guanya el PP. No tenen cap credibilitat"`.
  • ERC: "Prefereixo un govern Frankenstein que un Dràcula de PP i Vox que xucla la sang a la classe treballadora". Rufiàn demana el vot per ERC i ha sembrat el dubte sobre la possibilitat que el PSOE permeti una investidura de Feijóo.
  • SUMAR: Ha recordat que cap formació pot governar sola i demana revalidar el govern progressista per evitar les "aigües fosques de PP i Vox".
  • El PN promet que no hi haurà cap acord amb el PP si hi ha Vox, però no descarta facilitar la investidura de Feijóo, encara que ha recordat que el PP ha traspassat una línia vermella "normalitzant Vox".

Les mentides de Vox i PP en el debat a 7:

Vox: "Cada cop l'educació és pitjor, menys exigent. S'ha quebrat el que era sense dubte el millor ascensor social. S'ha substituït les matemàtiques per la ideologia de gènere".

  • ❌ Fals: Cap govern autonòmic ha retirat les mates ni l'ha substituït per una altra assignatura. Monteros es refereix a l'assignatura d'educació sexoafectiva, obligatòries per llei, però que depèn de les comunitats el fet d'implantar-les.

PP: "La realitat és que els preus han pujat un 30% des que Sánchez va arribar al govern"

  • ❌ Fals: "La pujada acumulada de l'IPC des que Sánchez és president ha estat del 15,5% des del juny de 2018, segons l'INE. Só que ha apujat un 30% el preu dels aliments i begudes no alcohòliques".

Vox: "Vostès no han creat ni un sol habitatge en 5 anys"

  • ❌ Fals: "Des de juny de 2018 i març de 2023, s'han construït 9.330 pisos de protecció oficial. Són construccions fetes pels governs autonòmics, que és qui té competència per fer-ho. Són menys que una dècada enrere, però el nombre de qualificacions definitives de protecció oficial ha crescut en tots els anys des de 2018.

Vox: "La sequera no és culpa seva, senyor López (PSOE), però volar preses i pantans i posar fi als trasbalsaments en el pitjor moment possible, això sí que és culpa seva".

  • ❌ Fals. El que s'ha retirat són centenars d'obstacles que tallen els rius, però són construccions petites, molt més petites que preses i altres barreres petites que estan en desús. La realitat és que, avui, les reserves d'aigua tenen més capacitat que fa uns anys gràcies a ampliacions. La destrucció de preses i pantans és una mentida estesa per les xarxes per Vox i que incorpora al seu programa.