Eleccions generals 2023
Imatge d'arxiu de paperetes en unes passades eleccions
Foto: Imatge d'arxiu de paperetes en unes passades eleccions | Ajuntament de Barcelona
Eleccions Generals

Demana el vot per correu i li falta el de Sumar: "He votat amb una papereta de la brossa"

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu de paperetes en unes passades eleccions
Foto: Imatge d'arxiu de paperetes en unes passades eleccions | Ajuntament de Barcelona

El Manuel Ángel és un dels 2,6 milions de ciutadans que han sol·licitat el vot per correu per exercir el dret al sufragi el pròxim 23 de juliol. Aquest gadità viu a Barcelona i la pròxima setmana estarà de visita a la seva terra. En una conversa amb Principal, denuncia que en la documentació que va rebre per votar faltava una papereta: la de Sumar.

Què en sabem? Aquest veí de Sants (Barcelona)  relata, encara incrèdul, l'episodi viscut fa dos dies quan va rebre la documentació de la Junta Electoral de la mà d'un missatger de l'empresa pública Correus. 

  • "Tenia la sensació que faltava alguna papereta i així era. La de Sumar no hi era!", explica. 
  • Quan aquest dijous es va acostar a l'oficina de correus del número 16 del passeig de Sant Antoni, a uns metres de l'estació de Sants, un treballador li va oferir una solució ràpida, però poc heterodoxa:
  • L'empleat va anar a la paperera, va recuperar una papereta de la candidatura de Yolanda Díaz que havia llençat un altre votant, i li va entregar perquè pogués votar la seva candidata al Congrés dels Diputats.

Què diu? "L'alternativa era dirigir-me a la Junta Electoral", assegura. 

  • "És molt heavy que això pugui passar".
  • "En el meu cas, tota l'oficina es va assabentar que votava Sumar. A mi no m'importa, però què passa amb les persones que no volen que se sàpiga? El vot és secret!
  • El Manuel Ángel ha publicat un vídeo de Twitter denunciant el seu cas, que ja acumula més de 60.000 visualitzacions.

Què diu Correos? Consultat per aquest diari, fonts de Correus expliquen que és el primer cop que senten a parlar d'un cas com aquest. En tot cas, apunten que és la Junta Electoral Central (JEC) qui envia la documentació necessària al votant en qüestió.

Context: La JEC ha respost aquet divendres al PP que no creu que sigui necessari aplicar més mesures per garantir el vot per correu. 

  • Aquest matí, el candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a denunciar que més d'1 milió de persones encara no han rebut el vot per correu i ha criticat la direcció de Correus per "'incompetent".
  • L'empresa ha ampliat la plantilla amb més de 20.000 treballadors (els sindicats demanaven inicialment que en fossin 12.000). També ha obert noves oficines i n'ha ampliat l'horari. A més, un 30% dels empleats que tenien vacances han demanat voluntàriament ajornar-les per estar disponibles.