Eleccions generals 2023
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo y el líder de Vox, Santiago Abascal, conversen durant un acte protocolari.
Foto: El president del PP, Alberto Núñez Feijóo y el líder de Vox, Santiago Abascal, conversen durant un acte protocolari. | Eduardo Parra / Europa Press
23-J

Nova enquesta per les eleccions: PP i Vox, a tocar de la majoria absoluta

Temps de lectura: 3 minuts
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo y el líder de Vox, Santiago Abascal, conversen durant un acte protocolari.
Foto: El president del PP, Alberto Núñez Feijóo y el líder de Vox, Santiago Abascal, conversen durant un acte protocolari. | Eduardo Parra / Europa Press

Una nova enquesta duta a terme pel GESOP per a Prensa Ibérica preveu uns bons resultats per al bloc del PP i Vox a les pròximes eleccions generals del 23 de juliol, a tocar de la majoria absoluta del Congrés dels Diputats.

Per què és important? Aquest sondeig del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública ha estat publicat just quan comença l'esprint final de la campanya electoral, amb un frec a frec entre les esquerres (PSOE i Sumar) i la dreta i l'extrema dreta.

En detall: El PP d'Alberto Núñez Feijóo guanyaria les eleccions amb el 30,6% dels vots, que es convertirien en entre 126 i 130 escons (actualment en té 89).

  • Per la seva banda, el PSOE del president espanyol Pedro Sánchez aplegaria el 27,4% de les paperetes, amb un rèdit d'entre 104 i 108 diputats (ara en té 120).
  • Vox i Santiago Abascal rebria el suport del 15% dels votants, que es correspondrien a entre 44 i 48 escons (menys que els 52 actuals).
  • El partit de Yolanda Díaz, Sumar, competiria de prop per la tercera posició, tot i que segons aquest sondeig, quedaria en quart lloc amb el 14,4% dels vots i entre 44 i 48 escons.
  • L'independentisme català perdria força el 23-J, ja que ERC només aconseguiria entre 8 i 9 escons (ara en tenen 13) i Junts, entre 7 i 8 (es mantindrien amb els 8 actuals o en perdrien un).

Visió global: D'aquesta forma, les previsions més favorables al bloc de la dreta i l'extrema dreta els garanteixen la majoria absoluta, perquè aconseguirien una representació de 170 a 178 diputats, quan la majoria absoluta necessària per investir un nou president i formar govern és de 176.

  • Si tot plegat es tradueix en una allau de vots a PP i Vox, podria ser que un gran pacte d'esquerres entre PSOE, Sumar i partits minoritaris de la cambra no fos suficient per evitar un govern d'Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal en cas que aquests arribessin a la majoria absoluta i acordessin una coalició.

A més: Cada cop són més els votants de PSOE i Sumar que veurien millor donar el seu suport a un govern monocolor del PP i investir Feijóo perquè aquest no necessiti Vox i evitar així l'arribada de l'extrema dreta a la Moncloa. Un 51,8% dels electors socialistes i un 52,2% dels de Yolanda Díaz així ho avalen.

  • Si aquesta pregunta la traslladem al conjunt dels electors, trobem que el 53,4% dels espanyols preferirien que el PSOE donés suport a un govern del PP per esquivar Vox. Així mateix, el 30,2% rebutja aquesta possibilitat.

D'on venim? L'enquesta consolida l'avantatge del PP respecte al PSOE si parem atenció a l'anterior sondeig del GESOP, fet en juny. Ara, els populars han ampliat una dècima el seu marge davant dels socialistes, i actualment és de 3,2 punts.