Eleccions generals 2023
Pedro Sánchez i Gabriel Rufián
Foto: Pedro Sánchez i Gabriel Rufián | EFE
Investidura Sánchez

Aquests són els equips negociadors d'ERC, Junts, Sumar i PSOE per la investidura

Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez i Gabriel Rufián
Foto: Pedro Sánchez i Gabriel Rufián | EFE

Pedro Sánchez necessita l'aval dels independentistes per reeditar la seva presidència. És per això que el govern de coalició espanyol format pel PSOE i Sumar ja han obert converses amb ERC i Junts per buscar el seu suport a la investidura del secretari general socialista.

Per què és important? Sense els vots d'ERC i Junts, Sánchez no podrà ser president d'Espanya i s'hauran de convocar noves eleccions.

Equips negociadors: Amb un termini aproximadament fins al setembre, el PSOE haurà de suar la camisa per teixir ponts amb l'independentisme, que han elevat el preu als seus vots. Entre les coses que ERC i Junts reclamen hi ha: traspàs de Rodalies, taula de diàleg, amnistia, més milions per Catalunya i referèndum d'autodeterminació.

  • Els de Sumar van ser els primers que van posar fil a l'agulla i van posar Jaume Asens, exlíder dels Comuns, al capdavant de les interlocucions amb Waterloo per buscar un acord amb Junts. Asens és conegut per la seva sensibilitat especial amb el món independentista, fins i tot va assessorar els líders independentistes quan van ser perseguits per la justícia espanyola.
  • Junts té un clar referent que és Carles Puigdemont, des de Waterloo (Bèlgica). Després d'ell es troba tot el seu equip d'assessors. El secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta de la formació, Laura Borràs faran d'enllaç amb Míriam Nogueras, cap de files a Madrid, que encapçalarà el diàleg amb els grups al Congrés.
  • Esquerra ha designat dos grups negociadors. Un per les conversacions amb el PSOE i la resta de grups del Congrés, format pel portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, l'exconsellera Teresa Jordà i la senadora Sara Bailac. I l'altre per negociar assumptes d'estratègia política, format per la secretaria general, Marta Rovira, l'exconseller de Territori Juli Fernández, la secretaria general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, i el president del grup república al Parlament, Josep Maria Jové.
  • Finalment, el PSOE no ha fet encara oficial cap nom perquè insisteixen en la "discreció". Però diversos mitjans han apuntat a tres noms: el ministre d'Esports, Miquel Iceta, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños.
Etiquetes: Junts PSOE Sumar