En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

8-M: protestes i manifestacions a Catalunya

Manifestació estudiantil del 8-M a Barcelona

8-M: protestes i manifestacions a Catalunya

Temps de lectura: 1 minut

19:00

Seguretat. L'empresa Worldcoin, dedicada a la compra d'iris a canvi de criptomonedes, ha anunciat que iniciarà accions legals contra l'ordre de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) que l'obliga a aturar de manera cautelar l'activitat a Espanya, segons han confirmat a Efe fonts de la companyia.

18:40

Violència de gènere. Onze dones al dia de mitjana van ser víctimes de violència sexual l'any 2023 a Catalunya. Així ho recull el balanç fet per Mossos d'Esquadra amb motiu del 8-M, que indica que el cos policial va investigar l'any passat 3.759 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, fet que representa un increment de prop d'un 34% respecte de l'any anterior.

18:05

Sequera. Una avaria a la canonada general de Portbou (Alt Empordà) ha provocat una gran fuita d'aigua en ple centre del municipi i ha deixat sense subministrament tot el poble. Els fets han passat aquest migdia a la Rambla Catalunya, que s'ha convertit en una riera. Els tècnics d'Agbar han interromput el subministrament i estan treballant per poder resoldre-ho. La companyia no preveu poder restablir el servei fins d'aquí a unes quatre hores.

18:00

8-M a Barcelona. Arrenca des del passeig de Gràcia amb Diagonal la manifestació convocada a Barcelona. Finalitzarà a Arc de Triomf on hi haurà la lectura del manifest.

17:27

 Mobilitat. Aturades tres línies de Rodalies per l’atropellament d’una persona a Torre Baró. 

17:00

Successos. La policia judicial ha descartat l'origen criminal o delictiu de l'incendi que va calcinar un bloc de pisos a València i va causar la mort de deu veïns el 22 de febrer. La policia ho ha comunicat aquest divendres al jutjat d'instrucció número 9 de València, que investiga les causes del foc.

16:45

8-M. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'ha demanat aquest 8-M i en ple acte pel Dia de les Dones "quan és el Dia de l'Home" per parlar dels problemes que afecten aquest col·lectiu.

15:20

Internacional. Ursula von der Leyen anuncia que aquest cap de setmana podria començar a funcionar un corredor d'ajuda humanitària entre Xipre i la Franja de Gaza. Hores abans, Joe Biden ha informat de la construcció d'un port temporal a la costa de Gaza per enviar-hi aliments i medicines.

15:00

Manifestacions. Uns 5.000 estudiants s'han manifestat aquest divendres al migdia pel centre de Barcelona, segons fonts municipals, per reivindicar el feminisme i la seva llibertat, en el marc del 8-M. La mobilització, convocada pel Sindicat d'Estudiants, i que també ha comptat amb la participació del SEPC, ha estat un clam contra el masclisme i les violències que pateixen les dones, amb proclames com ara: "I si no dic que sí, també és violació" i "amb roba o sense roba, el meu cos no es toca".

14:45

Amnistia. El govern espanyol estima que la llei d'amnistia cobrirà "directament" 372 persones amb causes penals relacionades amb el procés independentista de Catalunya. 

14:40

8-M. Mig centenar de persones s'han manifestat aquest divendres 8-M al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per denunciar els casos d'assetjament sexual per part dels docents que s'han registrat en els darrers mesos.

13:55

Internacional. Els Estats Units construirà un “port temporal” a Gaza per fer arribar ajuda humanitària. 
 

13:00

Afectacions al trànsit. Avui hi haurà restriccions a la circulació de vehicles per la mobilització del 8-M que tindrà lloc a la tarda i vespre a Barcelona.

12:22

En marxa la manifestació d’estudiants del 8-M a Barcelona. Les estudiants surten de plaça de la Universitat a ritme de batucada. Les manifestants es digirian cap a la plaça de Sant Jaume on es llegirà al manifest.

12:20

Successos. La Policia Nacional ha detingut cinc homes per una agressió sexual grupal en un hotel de Marbella (Andalusia). 

  • L'agressió es va produir el passat 5 de març i els detinguts són de nacionalitat alemanya i kosovar. 
12:00

Manifestació feminista a Barcelona. Milers de joves es mobilitzaran pel centre de la ciutat aquest 8-M contra les violències envers les dones i les desigualtats de gènere. La protesta, organitzada pel Sindicat d’Estudiants, comença a les 12:00 a la plaça de la Universitat.

11:30

Alerta per neu. La nevada extensa que cau aquest divendres al matí al Pirineu obliga a circular amb cadenes en nou carreteres del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran. També hi ha restriccions de pas de vehicles de tercera categoria i de vehicles pesants en algunes vies.

11:00

8-M. 11 dones al dia van ser víctimes de violència sexual a Catalunya de mitjana. A més, durant el 2023 també hi ha hagut un increment de denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella, un 10,7% més respecte a l'any anterior, passant de 15.154 fets a 16.789. 

10:05

Temps. L'episodi de nevades ha arribat aquesta matinada amb força a Capdella a la Vall Fosca

09:25

Trànsit. Cues a la B-23 entre Molins i Sant Feliu i entre Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat per les afectacions de la manifestació del dia de la dona. 

  • L'avinguda Diagonal ja està oberta al trànsit. 
09:00

Temps. Jornada amb precipitacions durant el matí a la meitat nord de Catalunya i alguns ruixats a la tarda a diferents punts del territori. Les temperatures seran més baixes.