En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Segueix l'última hora de Sant Jordi

Roses de diferents tipus, en una paradeta

Segueix l'última hora de Sant Jordi

Temps de lectura: 1 minut

18:00

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts 23 d'abril al Consell de Ministres el pla per indemnitzar les víctimes d'abusos sexuals a l'Església catòlica, els casos de les quals són molt antics, han prescrit o no han aportat proves suficients.

  • Es tracta d'una de les recomanacions que va fer el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, a l'informe que va presentar al mes d'octubre sobre abusos a l'Església, a proposta del Congrés dels Diputats.
17:00

Sant Jordi a Tarragona. La Rambla Nova de Tarragona ha viscut un matí de Sant Jordi frenètic amb 137 parades de llibres, roses i entitats. Des de primera hora, l'afluència de gent que buscava el llibre o la rosa ha estat constant. Floristes i llibreters ho atribueixen al fet que la diada ha tornat a celebrar-se en dia laborable. "Pels pobles i les ciutats de fora Barcelona ens beneficia que la diada caigui entre setmana, perquè la gent treballa i no marxa", ha subratllat Andreu Pinyol, un dels socis de la llibreria El Soterrani.

16:25

Enquesta. Segons la nova enquesta de GESOP per a 'El Periódico', el PSC guanyaria les eleccions catalanes del 12-M, Junts li seguiria de prop i ERC s'acabaria d'enfonsar. 

16:00

Operació Catalunya. La fiscalia ha acordat l'arxivament de la investigació oberta al gener sobre el suposat espionatge entre el 2012 i el 2013 a l’ex fiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol per part de l’anomenada ‘policia patriòtica’ de la Policia Nacional en el marc de l’’operació Catalunya’. El decret d’arxivament el va signar l’actual fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, el 12 d’abril passat, després d’un informe de la Policia Nacional que descartava qualsevol seguiment o investigació vers Rodríguez Sol. 

15:30

Eleccions 12-M. La Sala Segona del Tribunal Constitucional ha inadmès a tràmit el recurs de Ciutadans contra la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions catalanes del 12 de maig.

  • La decisió s'ha adoptat per unanimitat malgrat que Ciutadans assegurava que l'expresident no podia ser a una llista electoral perquè està "perseguit per delictes relacionats amb el colpisme i contra la democràcia", té un "padró municipal fals" i "té el carnet d'identitat caducat des de fa anys".
15:10

Sant Jordi a Lleida. Un total de 187 parades de roses i llibres omplen els carrers de Lleida amb motiu de la diada de Sant Jordi. El gruix de l'activitat es concentra a l'avinguda Francesc Macià i a la Rambla Ferran, on l'ambient és animat tot i ser dia laborable. La temperatura variant fa que es pugui veure gent amb màniga curta, jaqueta o inclús abric. Amb tot, llibreters i floristes esperen que l'afluència de persones i el ritme de vendes s'intensifiqui a la tarda.

14:40

Serveis. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reforçarà les línies del Metro amb més trens a les línies convencionals, especialment a la 1, 2, 3 i 5, durant diverses franges horàries de la tarda de la Diada de Sant Jordi, quan es preveu més afluència usuaris. Al voltant de les 21:00 circularà fins a un 25% més d'oferta respecte al servei habitual de dia feiner, informa TMB en un comunicat aquest dilluns.

14:00

Sant Jordi a Vilanova. La Rambla Principal de Vilanova i la Geltrú és aquest dimarts un estol infinit de parades de flors, llibres i multitud de propostes d’entitats de la ciutat amb motiu de Sant Jordi. Després d’anys marcats per “l’excepcionalitat” de la covid i de la celebració en cap de setmana, aquest cop la festa viu la seva versió “més tradicional”. Així ho defineixen els paradistes consultats per l’ACN, que afronten la diada amb “bons auguris”. 

13:35

Sant Jordi a Girona. L'ambient de Sant Jordi ha tornat al Barri Vell de Girona després que les parades de llibres i roses s'hagin ubicat entre la plaça de Catalunya, la Rambla i el pont de Pedra. Des de primera hora del matí la plaça de Catalunya s'ha tenyit de vermell amb les roses que les floristes han exposat. També els llibreters han fet la seva estesa de llibres en la part interior de la plaça. Pel que fa a les entitats, s'han repartit al llarg de la Rambla i el pont de Pedra.

13:00

Successos. La Policia Nacional participa des de la matinada en una operació internacional coordinada per la Europol per desmantellar diverses plantacions de marihuana a Barcelona, Girona, Granada i Màlaga. Juntament amb la policia espanyola, hi participen agents de Finlàndia, Suècia i Polònia.

12:34

Politica. L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que espera que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont "quan torni, ho faci amb totes les garanties" fruit d'una aplicació "efectiva, ràpida i encertada de la llei d'amnistia". Segons Zapatero, un hipotètic empresonament de Puigdemont com a conseqüència del procés independentista hauria estat "tremendament negatiu per a la història de Catalunya i per a la relació de Catalunya amb l'Estat".

11:32

Sant Jordi a Barcelona. Escriptors i editors han assistit aquest dimarts al tradicional esmorzar literari de l'Ajuntament de Barcelona amb motiu de la diada de Sant Jordi al Palau de la Virreina. Al voltant de 350 persones del món polític, social i cultural s'han reunit per donar el tret de sortida a la jornada en un acte presidit per l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i Marta Pera, Premi Ciutat de Barcelona de Traducció, que ha defensat el paper dels traductors. Collboni reivindica la recuperació de les Rambles per Sant Jordi i que aquest és “el millor dia de l’any”. Entre els autors, hi havia Carme Riera, Núria Cadenes, Marc Pastor, Maria Barbal, Manuel Forcano, Eva Baltasar, Clara Queraltó i Care Santos.

10:40

Economies. La multinacional catalana Grifols ha anunciat aquest dimarts la col·locació de 1.000 milions d'euros en bons sèniors garantits al 7,5% amb venciment al 2030, segons ha informat la companyia en un comunicat. Els fons obtinguts amb aquesta operació s'utilitzaran per amortitzar els fons no garantits amb venciment al 2025. "Aquesta transacció suposa una important fita financera subratllant la confiança dels mercats financers en la solidesa del negoci i la resiliència operativa de Grifols", assenyala la farmacèutica, actualment immersa en la crisi per les acusacions de Gotham City Research.

10:10

Temps. Els Bombers de la Generalitat han rebut 38 avisos entre les 22.00 d'aquest dilluns i la 1.15 hores d'aquest dimarts per la forta tempesta i calamarsada que s'ha registrat a la regió d'emergències de Tarragona, principalment a Torredembarra. En cap dels serveis hi ha hagut cap persona afectada.

09:46

La Diada de Sant Jordi se celebra aquest dimarts per primera vegada en dia feiner des de la pandèmia i els llibreters l'afronten amb bones perspectives de facturació, en un any en què la ciutat de Barcelona tindrà més parades, recupera la Rambla íntegrament i tindrà per primera vegada un copagament per part de paradistes a les zones professionals.

09:02

Sant Jordi 2024. Feia anys que no es vivia un matí de Sant Jordi tan fred. Trobem valors negatius a punts de l'interior del territori, sobretot de la meitat nord.