Fanzone
Florentino Pérez, president del Madrid, amb Joan Laporta, del Barça
Foto: Florentino Pérez, president del Madrid, amb Joan Laporta, del Barça | EFE
Superlliga

La justícia europea dona la raó a la Superlliga i veu abús de poder de la UEFA i la FIFA

Actualitzat: Dijous, 21 de desembre de 2023. 11:14
Temps de lectura: 3 minuts
Florentino Pérez, president del Madrid, amb Joan Laporta, del Barça
Foto: Florentino Pérez, president del Madrid, amb Joan Laporta, del Barça | EFE

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha considerat aquest dijous il·legal el veto de la UEFA i la FIFA a l'organització de la Superlliga per part d'equips, entre ells el Reial Madrid o el FC Barcelona.

Per què és important? Aquesta resolució dona peu al Barça i al Reial Madrid per tenir garanties de sumar-se a la iniciativa sense rebre sancions o expulsions d'altres competicions.

  • La nova competició alternativa és possible i no es pot penalitzar els seus participants.

Què en sabem? El TJUE conclou que les normes que apliquen aquestes dues associacions internacionals no estan subjectes a cap criteri que en garanteixi la transparència, la proporcionalitat i l'objectivitat.

  • El tribunal adverteix a més que la FIFA i la UEFA estan "abusant de la seva posició dominant" amb el control exclusiu sobre l'explotació comercial dels drets derivats de les competicions que organitzen.
  • "Les normes que atribueixen a la FIFA i a la UEFA un control exclusiu sobre l'explotació comercial dels drets derivats d'aquestes competicions poden restringir la competència, tenint en compte la importància que tenen per als mitjans de comunicació, els consumidors i els teleespectadors", diu el tribunal.

Reaccions: El Barça ha expressat la seva "satisfacció amb la sentència del Tribunal". "Com una de les entitats impulsores de la Superlliga, el FC Barcelona considera que la sentència obre la via a una nova competició de futbol de màxim nivell a Europa", diu en un comunicat.

  • El Club creu que "la sostenibilitat del futbol europeu a mitjà termini passa per la creació d’un concepte com el que encapçala A22 per a la Superlliga".
  • El Barça dona suport a la proposta de Superlliga impulsada per A22 i anima a iniciar "un debat constructiu entre tots els organismes futbolístics". 

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha reaccionat a la sentència en un vídeo publicat a les xarxes socials.

D'on venim? Aquesta és la resolució del tribunal després d'una denúncia presentada l'abril del 2022 per part de les empreses encarregades del projecte.

  • Manifestaven que la UEFA i la FIFA establien un monopoli en el futbol europeu i es queixaven de les amenaces per possibles sancions per als clubs fundadors de la nova competició.

Context: El 19 d'abril de 2021 dotze clubs europeus (Reial Madrid, Barcelona, ​​Atlètic, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Juventus, Milan i Inter) van anunciar la creació d'un nou torneig independent de la UEFA.

  • El projecte va generar una forta polèmica i reaccions contràries, fet que va provocar que molts dels clubs fundadors renunciessin.
  • Finalment, el projecte només ha quedat amb el suport del Reial Madrid i el FC Barcelona.
Categoria: Fanzone