Meteo i Serveis
Accident químnic

Simulacre per accident químic a Tarragona: M'arribarà l'alerta al mòbil?

Les sirenes per accident químic sonaran aquesta tarda a la ciutat de Tarragona i voltants en un simulacre organitzat per Protecció Civil en el marc del Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (PLASEQTA). Serà la primera vegada que l'alerta es comuniqui a través de mòbil.

Per què és important? Tarragona és la zona més sensible de Catalunya per risc d'accident químic. L'últim precedent greu és del gener de 2020 quan una explosió a la planta IQOXE va matar un veí i va ferir vuit persones més.

El motiu: El simulacre té l'objectiu d'assajar el confinament d'unes 65.000 persones, la població que es troba a la zona afectada. 

Què sabem: L’exercici tindrà lloc a les 18:30 i simularà una fuita de clor al Polígon Sud de Tarragona. 

  • Sonaran 20 sirenes repartides per la ciutat de Tarragona (barris de Campclar, Torreforta i Bonavista), Reus (part del polígon industrial), la Canonja, Vila-seca i la Pineda i Salou (urbanització Cova Mar i urbanització Mirador, que demanaran a la població que es confini i no es desplaci sota cap concepte. 
  • Els ciutadans censats en aquestes localitats i també els qui es desplacin per la zona a aquella hora rebran un missatge d'alerta en els seus mòbils.

En profunditat: El subdirector de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha recordat aquest matí a Catalunya Ràdio els requisits per rebre l'alerta als nostres mòbils:

  • "El missatge és universal, el pot rebre qualsevol dispositiu. No cal cap aplicació".
  • Sí que s'ha de comprovar que les notificacions del terminal estiguin activades.
  • Cal saber que l'alerta no sonarà amb el mode avió està activat. Tampoc si no hi ha cobertura. Si el mòbil torna a estar disponible durant l'emergència, el missatge s'activarà.
  • La Generalitat facilita les instruccions necessàries per garantir que el missatge arribi a tots els dispositius [Consultar aquí]

A la pràctica: El missatge al mòbil sonarà entre les 18.30 i les 18.50 a la zona del simulacre i es rebrà en català, castellà o anglès en funció de la llengua de configuració del sistema operatiu del telèfon.

  • L'alerta pels mòbils sonaran en cas d'accident químic, tempesta imminent o incendis que requereixin el confinament.

Què esperar? El sistema de missatgeria el desenvolupa l'Estat i encara està en fase de proves. Quan estigui llest, la previsió és que les diferents comunitats autònomes tinguin la capacitat de fer l'enviament des dels seus centres de coordinació operativa de protecció civil.

En acabar: La Generalitat facilita una enquesta als veïns de Tarragona perquè avaluïn com ha anat el simulacre.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Accident Tarragona