Meteo i Serveis
Foto: | Pexels
Canvi climàtic

Els efectes del canvi climàtic s'intensifiquen en els últims 8 anys

Foto: | Pexels

Els efectes visibles del canvi climàtic s'han intensificat durant els últims 8 anys. S'han registrat els dies més càlids, la pujada del nivell del mar, el desgel de les glaceres i els fenòmens meteorològics extrems.

Què sabem? L'informe sobre l'Estat del Clima 2022 de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha publicat una anàlisi que estima que en l'actualitat la temperatura mitjana mundial del 2022 superarà en 1,15 graus la mitjana tèrmica del període preindustrial, entre el 1850 i 1900.

  • Aquest valor sobrepassa les estimacions realitzades pel Grup Intergovernamental d'Experts del Canvi Climàtic de l'ONU, on pronosticava una pujada de la temperatura global entre el 2011 i 2020 d'1,09 graus.
  • El document també observa que les conseqüències i els senyals del canvi climàtic són cada cop més alarmants i evidents.
  • Des de 1993 s'ha duplicat la velocitat de la pujada del nivell del mar, ha augmentat quasi 10 mil·límetres des del gener del 2020. Això vol dir que el 10% de l'increment del nivell del mar registrat des de fa quasi 30 anys ha augment en els últims dos anys.

A més: L'informe també qualifica el 2022 com un any "excepcionalment dur" per les glaceres dels Alps Europeus. Les glaceres estan perdent entre 3 i 4 metres de gruix.

  • Entre 2001 i 2022, el volum de gel de les glaceres de Suïssa va disminuir de 77 km³ a 49 km³, la qual cosa suposa un descens de més d'un terç.

En detall: L'anàlisi assenyala que arran de l'augment continuat de les concentracions de gasos d'efecte d'hivernacle i la constant acumulació de calor han provocat que els últims vuit anys siguin els vuit més càlids des que es té constància.

  • L'informe també indica que enguany les onades de calor extremes, sequeres i inundacions devastadores han afectat milions de persones i han ocasionat pèrdues valorades en milers de milions.

Què diuen:

  • El secretari general de l'OMM, Petteri Taalas, diu que "Ja és massa tard per a moltes glaceres i el desglaç continuarà durant centenars, o fins i tot milers d'anys, i això implicarà greus conseqüències per a la seguretat hídrica."
  • "Els fenòmens meteorològics extrems s'estan intensificant, i per això és més important que mai vetllar perquè tots els habitants de la Terra tinguin accés a les alertes primerenques, atès que permeten salvar vides", considera Taalas.
Categoria: Meteo i Serveis
Etiqueta: Canvi climàtic