Meteo i Serveis
Gent a Portal de l'Àngel de Barcelona durant el Black Friday
Foto: Gent a Portal de l'Àngel de Barcelona durant el Black Friday | ACN
Canvi climàtic

Aquest novembre ha estat un dels més càlids a Catalunya

Gent a Portal de l'Àngel de Barcelona durant el Black Friday
Foto: Gent a Portal de l'Àngel de Barcelona durant el Black Friday | ACN

Aquest mes de novembre que tot just ha quedat enrere ha estat un dels novembres més càlids mesurats a Catalunya, segons el Meteocat.

Per què és important? Les temperatures registrades l'últim mes són les més altes mai observades en un mes de novembre des d'almenys l'any 1914.

  • Es tracta del setè mes consecutiu en què es registren temperatures més altes del que és normal.

En xifres: 

  • A sectors de la meitat sud del litoral i prelitoral han mesurat el seu novembre més càlid, com és el cas de l'Observatori de l'Ebre (Roquetes, el Baix Ebre), on la temperatura mitjana ha estat de 16,2 °C, el més càlid de la sèrie.
  • També s'ha registrat un rècord a l'Observatori Fabra de Barcelona, que ha mesurat 15,2°C de temperatura mitjana, i ha superat així els 14,7 °C del novembre de 2020. 

Tot i això: A les parts més elevades del Pirineu occidental ha estat un mes normal per a l'època de l'any. 

Al detall: Ha estat un mes sec o molt sec a gran part del país, a excepció del massís del Port i punts més elevats del Pirineu occidental.

  • La irradiació solar global del novembre ha estat normal a gran part del país, si bé cal destacar els valors per sobre de la mitjana climàtica a la depressió Central, probablement per l’absència de boira.

Visió global: La temperatura a Europa ha augmentat el doble que la mitjana mundial les últimes dècades, segons un informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

  • L'informe apunta que la temperatura europea és més alta que la de qualsevol altre continent del món.
  • L’escalfament s’ha disparat del 1991 al 2021 mig grau per dècada.

Què esperar? El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) preveu que els episodis de calor extrema seran més habituals i intensos, seguint la tendència de les últimes dècades.

  • També que plourà menys al Mediterrani, cosa que provocarà més sequeres, i hi haurà encara més precipitacions a les regions del nord d’Europa.
Categoria: Meteo i Serveis