Meteo i Serveis
Imatge del punt de l'accident en la A-2, amb la motocicleta accidentada
Foto: Imatge del punt de l'accident en la A-2, amb la motocicleta accidentada | Àlex Recolons / ACN
Estiu

Aquestes són les 5 carreteres d'Espanya amb més accidents en vacances: 2 són a Catalunya

Temps de lectura: 4 minuts
Imatge del punt de l'accident en la A-2, amb la motocicleta accidentada
Foto: Imatge del punt de l'accident en la A-2, amb la motocicleta accidentada | Àlex Recolons / ACN

Els morts per accidents de trànsit per vacances han augmentat un 22% entre 2012 i 2021. Així ho apunta un informe, que indica que l'estiu és el període de l'any amb més taxa de morts a la carretera, explicant, a més, quines són les cinc carreteres d'Espanya amb més incidents i quin és l'accident més comú durant els desplaçaments estivals.

Per què és important? Segons un informe de la Fundació Línia Directa, l'estiu és l'època que registra més mortalitat, amb una "demolidora" taxa de 5,24 persones mortes per dia. Més que per Setmana Santa, el pont de la Constitució i Nadal, i un 20,5% més que fora de vacances.

En xifres: Tal com recull l'informe, en l'última dècada s'han produït 165.000 accidents amb víctimes en els desplaçaments llargs d'estiu, acumulant més de 3.300 morts i 234.000 de lesionats.

  • A més, la taxa de morts al dia situa l'estiu com la pitjor època, amb 5,24 persones, seguit del pont de la Constitució (4,92), Nadal (4,6) i Setmana Santa (4,35), que empata amb el període no vacacional.

Les carreteres d'Espanya amb més accidents mortals per vacances

L'informe ha ubicat els cinc trams de carretera amb més morts en l'última dècada durant els desplaçaments als quatre períodes vacacionals analitzats.

On? Són aquests:

  • Tarragona, a l'AP-7, (Km 320-334).
  • Burgos, a l'antiga N-I (km 254-278).
  • Girona, a la C-33 (km 6-9).
  • Alacant, a l'A-7 (km 517-530).
  • Granada, a l'A-44 (km 129-145).

Es pot destacar que dos d'aquests trams es troben a Catalunya.

  • Per comunitats autònomes, les que presenten un major nombre de trams crítics són Catalunya, Andalusia, País Valencià i Castella i Lleó.
  • Mentrestant, a la banda contrària se situen Extremadura, Navarra i Múrcia. Hi ha una mitjana de set trams crítics per comunitat autònoma.

L'accident de cotxe més comú a l'estiu

L'accident tipus en l'època estiuenca és una sortida de via en carretera convencional quan el conductor, principalment un home jove i menor de 29 anys, es troba ja a prop del destí. També augmenten en aquest període les col·lisions frontals, els tombs i els xocs contra obstacles, així com els accidents nocturns.

A la pràctica: Els riscos més freqüents en els desplaçaments vacacionals a l'estiu són la fatiga, que acostuma a implicar un augment de la velocitat i un pitjor control del vehicle. O la calor, amb temperatures de més de 30ºC que poden equivaldre a una alcoholèmia de 0,29 graus/litre; això augmenta el risc d'accident entre un 15 i un 25%.

  • L'augment de les distraccions, que ha crescut en un 10%, és un altre factor de risc, igual que la col·locació de la càrrega, que en cas de ser "excessiva o defectuosa", pot agreujar el risc de resultar lesionats.

Què diuen? "Volem conscienciar tots els conductors que és un moment en què han de tenir especial precaució", ha assenyalat la directora general de la Fundació Línia Directa, Mar Garre, sobre els desplaçaments en període estival.

Recomanacions per un viatge segur

El 61% dels conductors consultats no segueix les recomanacions de descans i intenta "vèncer el cansament" fins a acabar el seu viatge, cosa que és "especialment perillosa".

  • A més, el 56% no planifica convenientment la ruta, el 54% confessa superar els límits de velocitat durant els seus trajectes vacacionals, el 23% reconeix beure alcohol durant aquests trajectes i el 82% afirma desconèixer com col·locar correctament la càrrega al vehicle.

Context: L'informe 'Anar i tornar. Radiografia dels accidents de trànsit en els desplaçaments vacacionals a Espanya (2012-2021)' s'ha elaborat amb dades oficials de la Direcció General de Trànsit (DGT) i de més de 1.700 enquestes.

  • El document s'endinsa en els trajectes de llarg recorregut que es produeixen el dia que s'inicien o finalitzen les vacances i que, pel seu volum de trànsit, són especialment crítics per a la seguretat viària.
Categoria: Meteo i Serveis