Meteo i Serveis
Pantà de Darnius Boadella a l'Alt Empordà
Foto: Pantà de Darnius Boadella a l'Alt Empordà | Wikipedia
Temps

Catalunya registra el rècord històric de temperatura: 45,3 °C a Figueres

Actualitzat: Dimarts, 18 de juliol de 2023. 19:35
Temps de lectura: 2 minuts
Pantà de Darnius Boadella a l'Alt Empordà
Foto: Pantà de Darnius Boadella a l'Alt Empordà | Wikipedia

Catalunya ha batut el rècord històric en temperatura més alta. La xifra s'ha registrat al municipi de Figueres. 

Per què és important? Catalunya està vivint una onada de calor que està deixant temperatures mai registrades. La calor extrema encara seguirà aquest dimarts i dimecres. 

En detall: La capital de l'Alt Empordà, Figueres, ha arribat a la xifra rècord de tot Catalunya amb 45,3 ºC, unes dades provisionals, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Què en sabem? Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, un dels elements determinants de les altes temperatures a la part nord-est de Catalunya és el vent de garbí que reescalfa la zona. 

  • Aquest tipus de vent ha restringit la marinada a la línia costanera i, per tant, no s'ha produït una reducció de la temperatura per efecte de la brisa marina. 

Context: La temperatura de 45,3 °C registrada a l'Alt Empordà és la més alta mesurada per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques, dels 30 anys de dades amb què compta el servei. 

  • La temperatura d'aquest dimarts ha superat l'antic rècord, que es va registrar a Alcarràs el 29 de juny del 2019, arribant als 43,8 °C. 

A més: La calorada, però s'ha deixat notar i no només Figueres ha superat el rècord que hi havia fins ara.

  • La temperatura ha arribat també fins als 45,1 °C a l'Alt Empordà (Girona) al municipi de Darnius. La temperatura ha estat registrada al pantà de Boadella. 
  • A Anglès (Selva) han arribat als 44,8 °C i a Navata (Alt Empordà) als 44,3 °C, una dècima menys que a Banyoles. A la Bisbal d'Empordà el termòmetre s'ha enfilat fins als 43,8 °C.
  • Encara a comarques gironines, Santa Coloma de Farners n'ha registrat 43,6 °C, tres dècimes més que Òdena (Anoia), que és la més calorosa d'aquest dimarts fora de la demarcació de Girona.

Previsions: Aquest dimarts a la tarda la temperatura es mantindrà elevada, excepte a punts del litoral central i del sud. En canvi, a les comarques gironines i a l'interior de Catalunya les temperatures superaran els 44 °C. L'ambient serà especialment xafogós a la costa catalana. 

  • De cara a demà, les temperatures baixaran, excepte al litoral i a les Terres de l'Ebre. A més, poden arribar ruixats i tempestes durant la tarda a les comarques del sud i al Pirineu oriental.