Meteo i Serveis
S'esperen afectacions importants pel que fa a la mobilitat
Foto: S'esperen afectacions importants pel que fa a la mobilitat | Ina Carolino / Unsplash.com
Mobilitat

Atenció: Vaga de transports de viatgers i mercaderies per carretera aquest dimecres

Temps de lectura: 3 minuts
S'esperen afectacions importants pel que fa a la mobilitat
Foto: S'esperen afectacions importants pel que fa a la mobilitat | Ina Carolino / Unsplash.com

Aquest dimecres hi ha vaga del sector del transport de viatgers i mercaderies per carretera. El sindicat CGT ha convocat aquesta jornada de protesta dins la franja horària de 10:00 a 16:00. 

Per què és important? L'aturada afecta tots els treballadors del sector del transport de persones urbà i interurbà per carretera i també el transport de mercaderies. Per tant, engloba tots els professionals que condueixen camions, autobusos, autocars o taxis i queda exclòs de la vaga el servei ferroviari. Tot i això, s'esperen afectacions importants pel que fa a la mobilitat.

Què en sabem? Tenint en compte que el del transport de viatgers i de mercaderies és un servei essencial per a la ciutadania, el Departament d'Empresa i Treball ha decretat serveis mínims per garantir i protegir el dret al lliure desplaçament i a la lliure circulació. 

  • Segons l'Ordre del Govern, "cal garantir el 20% del servei en les franges horàries compreses entre les 10.00 i les 16.00 hores, i en tot cas, un desplaçament d’anada i tornada en tots els supòsits".

Què diu? CGT lamenta que la Generalitat no hagi decretat aquests serveis mínims fins aquest dimarts al matí, és a dir, el dia abans. 

  • "No volem perjudicar les persones usuàries", han assegurat fonts sindicals a aquest diari, però "és molt complicat organitzar més de 4.000 treballadors d'una forma acurada i informar els viatgers amb tan poc marge". 

Amb detall. Aquests són els serveis mínims decretats per la Generalitat de manera més específica: 

  • Transport de mercaderies per abastir els establiments sanitaris i farmacèutics: la mateixa plantilla que un dia festiu.
  • Pel que fa a la resta de mercaderies només es transportaran les que, per la seva naturalesa, no siguin susceptibles de conservar-se més enllà de 24 hores.
  • Servei de transport urbà i interurbà per carretera: 20% del servei.
  • En tot cas, es realitzarà un desplaçament complert d’anada i tornada i el percentatge indicat es podrà distribuir de forma irregular sempre i quan s'assoleixi en còmput global. 
  • Servei de transport de persones amb discapacitat per carretera: el 85% del servei.
  • Serveis complementaris: es prestarà el servei mínim indispensable amb la infraestructura necessària per tal de donar el servei de transport dels punts anteriors.

Què demanen? Amb aquesta vaga, el sector vol exigir les reformes legislatives i les mesures necessàries que permetin que els conductors puguin accedir abans a la jubilació, preferiblement, als 60 anys. 

  • L'objectiu és dignificar les seves condicions de vida i laborals així com reduir els índexs de sinistralitat i mortalitat del transport per carretera, ja que els professionals més grans de 55 tenen una taxa d'accidents molt superior a la resta. 

Categoria: Meteo i Serveis