Món Global
Guerra d'Ucraïna

Victòria clau de l'exèrcit ucraïnès, més a prop de recuperar territori perdut el 2015

L'exèrcit ucraïnès ha assolit una nova victòria militar contra la Rússia de Vladímir Putin amb la conquesta de la ciutat de Liman, a la regió del Donetsk, envaïda per les tropes russes el 2015.

Per què és important? Part de Donetsk va separar-se d'Ucraïna amb suport rus ara fa set anys i tota aquesta província i tres més han estat annexionades pel Kremlin recentment. El president rus ha anunciat que està disposat a defensar-les amb "totes les forces i mitjans" dels que disposa.

  • Putin ja ha avisat que està disposat a utilitzar armes nuclears per defensar aquests territoris.
  • L'ONU no reconeix aquestes annexions i ha anunciat noves sancions econòmiques.


Què sabem: Les tropes russes han reculat i han abandonat Liman, la porta d'entrada a Donetsk, per evitar ser encerclades per l'exèrcit ucraïnès.

  • Ucraïna ha denunciat un segon atac a un comboi militar que hauria causat 24 morts, 12 de les quals menors d'edat.
  • L'atac es produeix només un dia després del bombardeig rus contra un altre comboi humanitari a Zaporíjia que es va saldar amb 30 persones assassinades.

Què diuen: El líder txetxè i aliat de Putin, Ramzan Kadírov, ha respost a la nova victòria d'Ucraïna amb una crida a utilitzar armes nuclears lleugeres contra el país.

A més: El Kremlin ha confirmat la detenció del director de la planta nuclear de ZaporíjiaIgor Muràixov, que serà interrogat.

  • La ciutat de Kíiv ha qualificat la detenció de "terrorisme d'Estat" i d'un acte "totalment il·legal".
  • El director de la central va ser interceptat per una patrulla de l'exèrcit rus, va ser arrestat per la força i se li van embenar els ulls.
  • Actualment, no hi ha informació sobre la seva situació ni destí, segons l'organisme de l'Energia Atòmica (OIEA) a Ucraïna.