Món Global
Foto: | ACN
Estats Units

Trump, citat a declarar per l'assalt al Capitoli

Foto: | ACN

El comitè que investiga l'assalt al Capitol dels Estats Units ha votat a favor que l'expresident Donald Trump declari davant la Cambra de Representants perquè doni explicacions sobre els fets i "respongui a les seves accions".

Per què és important? El comitè assegura que el mandatari tenia "un pla premeditat" per proclamar-se guanyador dels comicis malgrat la derrota en les eleccions al país.

Què sabem? La decisió, aprovada amb el suport dels nou membres, es produeix més d'un any després que el comitè comencés a investigar la insurrecció del 6 de gener i a pocs dies que se celebrin les eleccions de mig mandat, fixades per al 8 de novembre.

  • La comissió parlamentària ha analitzat uns vídeos del missatge que va penjar Trump a Twitter on es resistia a admetre que havia perdut les eleccions.
  • Un missatge que va penjar quan ja feia més de 3 hores que la multitud estava assaltant la seu del Congrés i del Senat.

D'on venim? El 6 de gener del 2021 unes 10.000 persones es van manifestar davant del Capitoli i 800 van irrompre a l'edifici mentre es ratificava la victòria electoral de Biden. 

  • Hi va haver cinc morts i uns 140 agents ferits.

Què diuen?

  • El mandatari nord-americà ha dit a través de les xarxes que el comitè és un "despropòsit total" que l'única cosa que ha aconseguit ha estat "dividir encara més un país que va molt malament".
  • El president del comitè, el demòcrata Bennie Thompson, ha subratllat que "els fets i els testimonis són clars i estan ben documentats". "Les evidències no provenen dels demòcrates ni dels oponents de Trump. Són, en canvi, evidències escrites", ha aclarit.

A partir d'ara: Malgrat la citació, Trump pot recórrer a la decisió i també negar-se a contestar les preguntes que li facin.

Categoria: Món Global