Món Global
Foto: | Europa Press
Feminisme

L'escaladora iraniana detinguda per competir sense vel: "Va ser un error"

Foto: | Europa Press

Elnaz Rekabi, escaladora iraniana de primera categoria, va competir el cap de setmana passat sense hijab. Era la primera vegada que no duia el vel i el gest es va interpretar com un acte de protesta. Després de l'esdeveniment, l'escaladora va ser retinguda a l'ambaixada iraniana de Corea del Sud, on va tenir lloc la competició i avui ha arribat a l'Iran on ha declarat que tot va ser un malentès.

Per què és important? L'aparició de l'esportista sense vel ha estat vist com una reivindicació de la lluita pels drets de les dones i contra el règim que fa més d'un mes que omple els carrers de l'Iran. 

  • Al país és obligatori portar el hijab i les conseqüències per no dur-lo són la pena de presó o, fins i tot, la mort, com va ser el cas de Mahsa Amini, activista assassinada per la policia de la moral.

Què sabem? Acabada la competició, els amics i coneguts de Rekabi van denunciar a la BBC que havia desaparegut. Feia hores que intentaven parlar amb ella i no ho aconseguien.

  • L'Ambaixada de l'Iran a Corea del Sud va comunicar, aleshores, que l'escaladora es trobava a les seves instal·lacions.
  • No s'ha sabut res més d'ella fins que avui ha arribat al seu país. Ho ha fet amb vel i declarant que tot va ser un error.

Què ha dit? En arribar a l'aeroport Rekabi ha declarat davant dels mitjans.

  • "Estava ocupada posant-me les sabates i l'equipació, i això va fer que m'oblidés de posar-me el vel".
  • "Torno a l'Iran amb la ment en pau, tot i que sento molt estrès i tensió. Però gràcies a Déu, no ha passat res".

També des de l'ambaixada iraniana a Seül han denunciat "totes les notícies falses i desinformació" assegurant que mitjans com la BBC van mentir en dir que s'havia retirat el passaport i el telèfon a l'esportista.

Categoria: Món Global