Món Global
Foto: | Europa Press
Regne Unit

Torna Boris Johnson a la política?

Foto: | Europa Press

L'exprimer ministre Britànic Johnson estava de vacances a República Dominicana i ha retornat d'urgència al Regne Unit per considerar si es presenta a liderar de nou el país després de la dimissió de Liz Truss.

Per què és important? Ahir la primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, va presentar la seva dimissió només 45 dies després d'assumir el càrrec, a causa d'un clima de disputa interna al partit conservador. 

Què sabem? El Partit Conservador Britànic ha obert el procés intern per triar el nou primer ministre en el termini màxim d'una setmana. 

  • Els aspirants tenen fins el pròxim dilluns per presentar-se, però necessitaran el suport de 100 diputats conservadors per passar a la segona fase.
  • Segons la web de referència dels conservadors Guido Fawakes, Johnson ja compta amb el suport de 51 parlamentaris, la meitat més un dels que necessita per presentar-se.
  • Per davant té dos rivals: Rishi Sunak i Penny Mordaunt.

A més: Aliats propers a la figura de Johnson apunten que l'exprimer ministre Britànic està disposat "a sacrificar-se pel país".

D'on venim? Johnson es va veure forçat a renunciar al càrrec de primer ministre el juliol d'aquest any perquè nombrosos membres del seu partit van dimitir per l'escàndol de les festes a Downing Street durant la pandèmia. 

 

Categoria: Món Global