Món Global
Foto: | Kremlin / dpa
Guerra d'Ucraïna

Rússia alerta que Ucraïna podria llançar una bomba nuclear "bruta"

Foto: | Kremlin / dpa

Rússia ha mantingut trucades amb França, el Regne Unit i Turquia aquest diumenge 23 d'octubre per alertar que Ucraïna podria llançar una "bomba bruta".

Per què és important? La comunitat internacional segueix atentament les converses que Vladímir Putin manté amb els pocs països amb què parla, tot per analitzar l'evolució del conflicte que manté amb Ucraïna i avançar-se a possibles esdeveniments.

Què diu Rússia? 

  • El ministre de Defensa de Rússia, Shoigu ha comunicat al seu homòleg francès, Sebastian Lecornu, la seva preocupació pel possible ús d'aquest artefacte atesa la "tendència constant a la intensificació descontrolada" que està exhibint el conflicte a Ucraïna.
  • El ministre va repetir la mateixa declaració en altres converses amb el seu homòleg turc Hulusi Akar i britànic, Ben Wallace, d'acord amb un comunicat del Ministeri.

Què sabem? 

  • Una bomba nuclear bruta (o "bomba bruta" com és descrita pels organismes internacionals) és un artefacte explosiu capacitat per dispersar material radioactiu.
  • La seva capacitat destructiva és sensiblement menor al d'una arma nuclear dissenyada amb aquest propòsit específic.
  • De tota manera, representa una greu amenaça pel seu caràcter contaminant.

Què diu Ucraïna? Ucraïna ha rebutjat categòricament qualsevol intent de fer servir aquest tipus d'armes en la seva defensa de la invasió de Rússia. Si bé el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, va anomenar a començaments de mes a llançar atacs "preventius" i no "esperar atacs nuclears de Rússia", declaracions interpretades des de Moscou com una crida a l'ús d'armes de destrucció massiva.

D'on venim? Rússia ja havia expressat prèviament el seu temor davant d'aquesta situació. Acusava Kíev a l'octubre d'intentar convertir la planta nuclear de Zaporíjia en una "bomba nuclear bruta" a través de constants atacs contra les instal·lacions, dels quals Kíev i Moscou es culpen mútuament.