Món Global
Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan a una cimera a Uzbekistan el passat agost
Foto: Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan a una cimera a Uzbekistan el passat agost | Europa Press
Invasió d'Ucraïna

Turquia i Rússia reactiven l'exportació de gra al mar Negre

Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan a una cimera a Uzbekistan el passat agost
Foto: Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan a una cimera a Uzbekistan el passat agost | Europa Press

El president de Turquia, Tayyip Erdogan, ha anunciat un nou acord amb el Kremlin per reprendre l'exportació de gra ucraïnès. Rússia bloquejava la via marítima des del passat cap de setmana, arran dels últims bombardejos a la flota russa prop de Sebastòpol. 

Per què és important? Ucraïna és el primer exportador mundial de blat i altres cereals. La Black Sea Grain Initiative és clau per garantir l'abastiment d'aliments a països en desenvolupament.

  • L'acord, signat al juliol per Nacions Unides, Turquia i Rússia, permet la circulació al mar Negre a canvi de què no es produeixin maniobres militars a la regió.
  • Ucraïna ha intensificat els atacs com a resposta als bombardejos de la seva infraestructura energètica.  

Situació actual: Vuit vaixells han sortit aquest matí del port d'Odessa, de moment sense complicacions. 

Què diuen?

  • El ministeri de Defensa rus ha confirmat la versió d'Erdogan i li dona les gràcies per aconseguir “garanties per escrit” per part de Kíev per no utilitzar el corredor marítim amb fins militars. 
  • Amir Abdulla, representant de Nacions Unides i coordinador de la iniciativa, va celebrar a Twitter l'èxit de les negociacions i va agrair a Turquia el seu paper com a mediador. 

A més, Erdogan també ha anunciat un possible pacte amb Rússia per convertir Turquia en un nou hub de gas natural a Europa.

Tot i això: Continuen les sancions a oligarques russos. Regne Unit ja ha imposat restriccions a més de 1.200 individus i 120 entitats, amb un patrimoni de més de 160.000 milions de dòlars. 

Categoria: Món Global