Món Global
Foto: | Europa Press
COP27

L'OMS alerta que "milions de persones emmalalteixen" pel canvi climàtic

Foto: | Europa Press

Segons dades de l'OMS, "milions de persones emmalalteixen" a causa del canvi climàtic i les morts per malnutrició, malària, diarrea i estrès tèrmic creixeran en els pròxims anys.

Per què és important? L'OMS alerta d'aquestes dades per tal que els països que participen en la COP27 posin la salut en el centre de les negociacions.

Què diuen? L'organització ha instat que la COP27 conclogui "amb avanços en els quatre objectius clau de mitigació, adaptació, finançament i col·laboració per a fer front a la crisi climàtica".

  • "El canvi climàtic està fent que milions de persones emmalalteixin o siguin més vulnerables a les malalties a tot el món, i la creixent destructivitat dels fenòmens meteorològics extrems afecta de manera desproporcionada a les comunitats pobres", ha explicat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  • L'organisme demana  la creació d'un tractat de no proliferació de combustibles fòssils que permeti eliminar el carbó i altres combustibles perjudicials per a l'atmosfera.
  • "Una política climàtica centrada en la salut ajudaria a aconseguir un planeta amb un aire més net, una aigua dolça i uns aliments més abundants", sostenen des de l'OMS.

En xifres: Segons dades de l'OMS, entre 2030 i 2050 s'espera que el canvi climàtic provoqui unes 250.000 morts més a l'any per malnutrició, malària, diarrea i estrès tèrmic.

  • Els costos dels danys directes per a la salut s'estimen entre 2.000 i 4.000 milions de dòlars a l'any per a 2030.

Visió global: L'OMS demana que la salut es posi al centre de la COP27.

  • Creuen que la trobada ha de servir per tornar a comprometre's amb l'objectiu de l'Acord de París de 2016, que va establir limitar l'escalfament global a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials.