Món Global
Xi Jinping a la recepció del G20 a Bali
Foto: Xi Jinping a la recepció del G20 a Bali | Kay Nietfeld / Europa Press
G20

Les claus de la cimera del G20: Sánchez es reuneix amb Xi Jinping

Xi Jinping a la recepció del G20 a Bali
Foto: Xi Jinping a la recepció del G20 a Bali | Kay Nietfeld / Europa Press

Ucraïna, l'emergència climàtica i la creixent rivalitat econòmica entre els Estats Units i la Xina són alguns dels temes que marcaran l'agenda del G20. La 'cimera dels vint' es reuneix avui i demà a l'illa de Bali, Indonèsia, en un clima tens a causa de la inseguretat econòmica i la por a una nova guerra freda.

Per què és important? El G20 concentra dues terceres parts de la població i el 90% del PIB mundial. És el primer cop que aquest grup de països es reuneix després de la segona fase de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

Les claus de la cimera:

  • Guerra a Ucraïna: La invasió a gran escala duta a terme per Vladímir Putin el febrer de 2022 ha suposat un punt d'inflexió en les relacions internacionals. Les sancions creuades entre les potències occidentals i Rússia han dibuixat un escenari que molts analistes comparen amb la guerra freda.
  • Recessió al món: A causa de la guerra s'ha encarit molt el preu de l'energia en regions com Europa, i la disminució dràstica de les exportacions de gra per part d'Ucraïna amenacen en provocar una crisi alimentària a gran escala als països africans.
  • Emergència climàtica: Aquesta cimera coincideix en temps amb la COP27, que té com a objectiu que els estats es comprometin a lluitar contra el canvi climàtic. La Unió Europea, en aquest sentit, ha anunciat que augmentarà la inversió en polítiques climàtiques.

Què s'ha decidit? Els caps d'estat i els seus assessors treballen ara en un comunicat conjunt amb les que seran prioritats a nivell global. L'ombra de Rússia és molt gran, ja que països com la Xina o l'Índia no han condemnat oficialment la invasió. La versió final del document no serà pública fins al final de la cimera, demà a la nit.

  • Els líders del G20 acordaran un esborrany de comunicat que rebutja anomenar el moment actual com "l'era de la guerra".
  • Segons el diari Financial Times els vint treballen ara en un comunicat conjunt que "condemna fermament la guerra a Ucraïna i subratlla que està causant un immens patiment humà i agreujant les fragilitats existents a l'economia global".
  • "L'ús o l'amenaça d'ús d'armes nuclears és inadmissible. La resolució pacífica dels conflictes, els esforços per abordar les crisis, així com la diplomàcia i el diàleg, són vitals. L'era d'avui no ha de ser de guerra", afegeix l'esborrany de la declaració.

Els protagonistes:

  • Joe Biden: "Crec absolutament que no cal que hi hagi una nova guerra freda", va dir el president dels Estats Units.
  • Xi Jinping: Evitant directament mencionar a Rússia, el president ha afirmat que els governs "s'han d'oposar fermament a l'intent de polititzar els problemes alimentaris i energètics o utilitzar-los com a eines i armes".
  • Serguei Lavrov: ha assegurat que Moscou "no es tanca a negociar" la pau amb Kíev i que "si algú rebutja aquesta via, és Ucraïna".
  • Volodímir Zelenski: S'ha adreçat per vídeo als membres del, segons ell, "G19", del qual ha eliminat simbòlicament a Rússia. "No s'ha d'oferir a Ucraïna acords de pau que comprometin la seva "consciència, sobirania, territori i independència".

A més: la cimera del G20, a més dels seus actes oficials, sempre ha esdevingut un espai per la diplomàcia més informal. Les reunions entre caps d'estat "al marge" de l'agenda serveixen per abordar problemes bilaterals entre països concrets.

  • La trobada entre Joe Biden i Xi Jinping, prèvia a la cimera, ha estat un dels principals focus mediàtics. Totes dues superpotències econòmiques i militars es troben enmig de fortes tensions diplomàtiques arran del viatge de la presidenta de Cambra de Representants dels Estats Units a Taiwan el passat agost.
  • El president del govern espanyol també tindrà la seva pròpia reunió aquest dimarts amb el seu homòleg xinès. Pedro Sánchez vol demanar a Xi que “faci tot el possible per mantenir la pau”, ja que considera Xina "l'únic actor capaç d'intervenir sobre Rússia".
Categoria: Món Global
Etiquetes: G20 Estats Units