Món Global
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Europa Press
Guerra

Dos morts a Polònia per l'impacte de dos suposats míssils russos

Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Europa Press

Almenys dues persones han mort en la localitat polonesa de Przewodów, a la província de Lublín, prop de la frontera amb Ucraïna, després del possible impacte de dos coets perduts, segons ha avançat l'emissora local Ràdio ZET.

Per què és important? En cas de confirmar-se, seria el primer bombardeig que hauria impactat en el territori de l'Aliança Atlàntica.

Què sabem? El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha convocat d'urgència la Comissió de Seguretat Nacional de Polònia pels fets.

  • Segons l'emissora de ràdio, dos coets han caigut a la ciutat de Przewodów, molt a prop de la ciutat ucraïnesa de Lviv.
  • L'impacte dels míssils hauria causat almenys dos morts.

Al detall: Agents de la Policia, la Fiscalia i l'exercit polonès es troben ja en el lloc dels fets.

  • El portaveu del cos de Bombers de Hrubieszow, a uns 35 km al nord de Przewodów, havia confirmat que la localitat ha estat escenari d'explosions i no se saben les causes.
  •  Altres mitjans afirmen que el succés ha estat confirmat per la intel·ligència nord-americana. 

Què diuen? El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha fet una crida a la "acció" com a resposta a l'"atac amb míssils russos" sobre Polònia, territori de l'Aliança Atlàntica, i que posa en alerta a "la seguretat col·lectiva".

  • Rússia ha negat l'atac a Polònia i assegura que es tracta "d'una provocació deliberada" per generar una escalda de tensions.
  • "Les restes publicades pels mitjans polonesos a l'escena de la vila de Przwoduv no tenen res a veure amb armes russes", han dit des de Rússia en un comunicat.
  • El ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dimitro Kuleba, ha sol·licitat la convocatòria d'un cimera de l'Aliança Atlàntica, amb la participació de representants ucraïnesos, com a principal resposta del bloc al suposat impacte de míssils russos sobre territori de Polònia.
  • El portaveu del Pentagon, Pat Ryder, ha dit que encara no tenen "cap informació per corroborar aquests informes" i que estant "investigant-ho".

A més: Letònia, Lituània i Estònia sí que han apuntat aquest dimarts a Rússia per l'impacte de míssils a Polònia i han assenyalat que el territori OTAN ha de ser defensat d'atacs externs.

Background: Els dos projectils perduts que han comportat la mort de dues persones en un país membre de l'OTAN formen part de l'ofensiva amb centenars de coets llançats avui per Rússia a Ucraïna, en el que s'interpreta com una represàlia després de la retirada russa de Kherson.

Per últim: Després dels fets, el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ha convocat aquest dimarts a la tarda el Consell de Defensa.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Rússia Guerra