Món Global
Homenatge a les víctimes de l'enderrocament del vol MH17
Foto: Homenatge a les víctimes de l'enderrocament del vol MH17 | Europa Press
Vol MH17

Tres condemnats a cadena perpètua per l'atac al vol MH17 de Malàisia Airlines

Homenatge a les víctimes de l'enderrocament del vol MH17
Foto: Homenatge a les víctimes de l'enderrocament del vol MH17 | Europa Press

Un tribunal holandès ha condemnat a cadena perpètua a dos russos i un ucraïnès per l'abatiment del vol MH17 de Malàisia Airlines per un míssil rus.

Per què és important? Fa 8 anys del succés i avui ha sortit la condemna. En l'atemptat hi van morir 298 passatgers, la majoria dels Països Baixos.

Què sabem? La justícia holandesa ha condemnat a dos russos i un ucraïnès com a responsables de disparar un míssil BUK rus contra l'avió perquè es pensaven que era un avió militar.

  • Hi ha un quart sospitós que ha estat absolt per falta de proves sobre la seva responsabilitat criminal.
  • Tot i així, el tribunal afirma que falta informació per saber qui va donar l'última ordre de disparar el míssil contra l'avió civil.

En detall: Els sospitosos formaven part, suposadament, de les forces ajudades pel Kremlin i van tenir un paper clau a l'hora de llençar el míssil.

  • Tot i no saber si van estrènyer el gallet, van transportar el míssil des d'una base militar Russa fins a la zona de llançament a l'est d'Ucraïna.
  • Els jutges han conclòs que hi ha nombroses proves que fonamenten la hipòtesi que el míssil era rus i que es va llançar des d'aquest territori, que aleshores estaria sota control de les forces prorusses.

Què diuen? El president de la Fundació del Desastre Aeri del MH17 i portaveu dels familiars, Piet Ploeg, ha declarat que els familiars de les víctimes "porten vuit anys esperant: és una data molt important en el camí cap a la justícia i la veritat de l'ocorregut amb el MH17".

D'on venim? El 17 de juliol del 2014 el vol MH17 de Malàisia Airlines va sortir des d'Amsterdam en direcció cap a Kuala Lumpur.

  • El míssil va enderrocar l'avió a un poble d'Ucraïna, a la província de Donetsk, concretament a 40 km de la frontera amb Rússia.
  • Quan va passar el succés des de Kíev van culpar als milicians prorussos, mentre que aquests acusaven l'exèrcit ucraïnès.
  • El Govern de la República Popular de Donetsk va afirmar que no disposava d'armes capaces de destruir l'avió.

A partir d'ara: L'aplicació pràctica d'aquestes penes sembla llunyana, ja que Rússia ha descartat extradir-los.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Ucraïna