Món Global
Una treballadora en un centre logístic de Yongzhou, Xina
Foto: Una treballadora en un centre logístic de Yongzhou, Xina | Europa Press
Coronavirus

Aldarulls i ferits en una fàbrica d'Apple a la Xina

Una treballadora en un centre logístic de Yongzhou, Xina
Foto: Una treballadora en un centre logístic de Yongzhou, Xina | Europa Press

Centenars de treballadors de la principal fàbrica d'Apple a la Xina s'han enfrontat al personal de seguretat, entre fortes tensions per les dures restriccions imposades per un recent brot de covid.

Per què és important? L'anomenada "ciutat de l'iPhone" a Zhengzhou, Xina, és el recinte on unes 300.000 persones viuen tot l'any i es dediquen a produir l'smartphone d'Apple.

D'on venim? Un brot de covid va portar al govern xinès a tancar la fàbrica a principis de novembre i a imposar dures restriccions i confinament dels treballadors en el recinte.

  • En principi la mesura havia de durar una setmana, però continua tancada.
  • Fa un mes que els treballadors viuen sota estrictes mesures en la línia de l'estratègia "Covid Zero" que defensa el govern xinès.
  • A l'octubre molts treballadors van abandonar la fàbrica en un gran èxode per les males condicions de la seva feina.
  • Després d'aquest episodi, Foxconn va oferir un augment dels salaris i bonificacions 

La situació actual: Els treballadors de Foxconn, la principal subcontractada d'Apple, s'han enfrontat als guàrdies de seguretat denunciant salaris impagats i amb por per la propagació del coronavirus.

Què ha passat? Diversos treballadors han sortit de matinada i han empès i plantat cara als guàrdies. Diversos manifestants han resultat ferits i la policia antidisturbis ha acudit a la fàbrica per intentar restablir l'ordre.

  • Centenars de persones intentaven fer-se pas a través de barricades per protestar pels salaris, el menjar durant el confinament i l'acumulació de brossa.

Què han dit? L'empresa no ha fet declaracions al respecte.

  • En conèixer la declaració de confinament, Apple va avisar als seus compradors que la producció del nou iPhone 14 podria veure's afectada i demorada.

Categoria: Món Global