Món Global
La jugadora de bàsket, Brittney Griner
Foto: La jugadora de bàsket, Brittney Griner | Europa Press
EUA

Rússia allibera la jugadora de bàsquet Brittney Griner en un intercanvi de presoners

La jugadora de bàsket, Brittney Griner
Foto: La jugadora de bàsket, Brittney Griner | Europa Press

Rússia ha alliberat a la jugadora de bàsquet dels Estats Units Brittney Griner en un intercanvi amb els EUA. El govern dels Estats Units ha entregat el traficant d'armes rus Víctor But, segons ha informat el Ministeri de Defensa de Rússia.

D'on venim? La jugadora de bàsquet va ser sentenciada a 9 anys de presó a Rússia per possessió i contraban de drogues. But, en canvi, complia condemna de 25 anys de presó als EUA.

Què han dit? El president dels EUA, Joe Biden, ha confirmat l'alliberament de Griner a través de les seves xarxes.

  • "Fa un moment he parlat amb la Brittney Griner. Està sana i estàlvia, a un avió, de camí a casa", un missatge acompanyat de fotografies d'ells dos i la vicepresidenta Kamala Harris. 

En profunditat: El ministeri d'Exteriors rus ha assegurat que l'intercanvi s'ha completat "amb exit" a l'aeroport d'Abu Dabi. Moscou ha subratllat que ha negociat "durant molt de temps" amb els EUA i s'ha atribuït la victòria de l'intercanvi.

  • "Washington es va negar categòricament a mantenir un diàleg sobre la inclusió del rus a l'esquema de l'intercanvi. Tot i això, la Federació de Rússia va continuar treballant activament per rescatar al nostre compatriota", ha assegurat sobre Víctor But.

Context: Des de la Guerra Freda l'intercanvi de presos ha sigut una pràctica habitual entre Rússia i els EUA. Les dures condemnes als estrangers abonen aquesta pràctica per aconseguir apropar els presos.

  • L'últim intercanvi va ser el 2020, amb l'entrega de l'estatunidenc Trevor Reed, un veterà militar condemnat a nou anys per violència contra un policia, a canvi d'un pilot rus que complia pena als EUA.

 

Categoria: Món Global
Etiquetes: Bàsquet Rússia