Món Global
Els membres de la presidència de Kosovo
Foto: Els membres de la presidència de Kosovo | Presidència de Kosovo
Relacions Internacionals

Espanya rebutja la candidatura de Kosovo a la Unió Europea

Els membres de la presidència de Kosovo
Foto: Els membres de la presidència de Kosovo | Presidència de Kosovo

El Govern no recolzarà la candidatura de Kosovo a entrar a la UE que va presentar la setmana passada, atès que no reconeix la independència d'aquest territori, segons ha indicat aquest dimarts el secretari d'Estat per a la UE, Pascual Navarro.

Per què és important? Espanya és un dels cinc països de la UE, juntament amb Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia, que segueix sense reconèixer la independència de Kosovo, proclamada el febrer del 2008.

Què ha passat? Kosovo ha presentat formalment la seva sol·licitud d'adhesió a la Presidència de torn, en aquest cas República Txeca.

  • A partir d'ara, en els propers s'ha de prendre una "decisió de procediment", que presumiblement adoptarà a partir del gener Suècia com a nova Presidència Europa.
  • Previsiblement, se sol·licitarà l'opinió de la Comissió Europea i després debatre la qüestió al Consell d'Afers Generals i finalment que siguin els líders europeus els que decideixin al Consell Europeu.

Què han dit?

  • "Espanya no reconeix Kosovo, i, per tant, votarà en contra, tant de qualsevol decisió de procediment com de concessió de l'estatus de candidat a Kosovo", ha avançat Navarro durant la seva compareixença davant la Comissió Mixta per a la UE, celebrada al Senat.
  • "El Govern no recolzarà la candidatura en les circumstàncies actuals i aquesta posició no ha canviat", ha recalcat el secretari d'Estat. 

Tot i això: Navarro ha incidit que el Govern "té una actitud constructiva" pel que fa als Balcans Occidentals, dona suport al diàleg entre Prístina i Belgrad.

D'on venim? El primer ministre de Kosovo, Albin Kurti, va entregar dijous formalment la petició d'adhesió a Unió Europea.

  • El passat dimarts 13 de desembre, els 27 van acordar concedir a Bòsnia i Hercegovina l'estatus de candidat a la Unió Europea.

A més: Kosovo i Sèrbia viuen una de les escalades de tensió més crítica a l'última dècada. Segons el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, si la situació es continua deteriorant, es podria donar una situació "d'escalada de violència".

Categoria: Món Global
Etiqueta: Unió Europea