Món Global
Benet XVI al 2017
Foto: Benet XVI al 2017 | Arxiu / Europa Press
Catolicisme

Mor amb 95 anys Benet XVI, el primer Papa emèrit en 6 segles

Benet XVI al 2017
Foto: Benet XVI al 2017 | Arxiu / Europa Press

Benet XVI ha mort als 95 anys. El papa emèrit ha mort a les 9.34 d'aquest dissabte, últim dia de 2022, al monestir Mater Ecclesiae del Vaticà, segons ha informat la Santa Seu en un comunicat.

D'on venim? La salut de Joseph Ratzinger havia empitjorat les últimes hores, tal com va fer públic aquest dimecres el papa Francesc, que va demanar una oració especial per al seu antecessor, que estava "molt malalt".

  • En els últims temps Benet XVI havia reduït la seva agenda pública a causa de la seva avançada edat i l'empitjorament de la seva salut. 

En context: Per a sorpresa mundial, Benet XVI va dimitir l'11 de febrer del 2013, fa 9 anys i mig. El seu període com a papa emèrit ha superat la durada del seu pontificat. 

Qui era? Joseph Ratzinger va néixer el 1927 a Alemanya. Era el petit de tres germans. Sempre va destacar per ser un bon estudiant. Filòsof i teòleg, parlava 10 idiomes i era un pianista expert, molt amant de Mozart.

  • El 1951 el van ordenar sacerdot, i compaginava les seves feines eclesiàstiques amb les de professor universitari. 30 anys més tard, Joan Pau II el fa anar a Roma, per ser el prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Ja aleshores era cardenal.
  • El cardenal Ratzinger precisament va ser el camarlenc del conclave "post mortem" de Joan Pau II. El conclave que el 19 d'abril del 2005 el va elegir a ell com a papa.

A partir d'ara: El Vaticà té rituals i procediments detallats a seguir quan mor un papa, però no ha publicat aquestes regles per a un papa emèrit com seria el cas del papa Benet XVI.

  • La majoria dels observadors de l'església assumeixen que, quan siguin necessaris, els rituals funeraris de Benet s'assemblaran molt als d'un bisbe retirat de Roma.
  • Un funeral a la Basílica de Sant Pere o a la plaça, en aquest cas presidit per Francesc en lloc del degà del Col·legi cardenalici, i sepultura a la gruta sota la basílica.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Obituari