Món Global
Manifestació a Cèuta pels migrants morts a Melilla
Foto: Manifestació a Cèuta pels migrants morts a Melilla | Europa Press
Informe de Drets Humans

HRW acusa Espanya de "contribuir a la mort de migrants" a Melilla

Manifestació a Cèuta pels migrants morts a Melilla
Foto: Manifestació a Cèuta pels migrants morts a Melilla | Europa Press

La política de "devolucions en calent" d'Espanya va contribuir a provocar morts d'immigrants el 2022, segons l'informe anual d'Human Rights Watch (HRW) publicat aquest dijous, que posa el focus en el decés d'almenys 23 persones a la frontera de Melilla al juny.

Per què és important? L'ONG publica el seu informe anual sobre l'estat dels drets humans a tots els països del món.

Què diu? Un dels problemes més rellevants de l'informe espanyol ha estat, un any més, la gestió per part del gpovern de les fronteres de Ceuta i Melilla.

  • "Estem preocupats sobre com va manejar Espanya l'assumpte", així com per "el que pugui passar en el futur", va dir a l'agència EFE Hugh Williamson, director executiu per a Europa i Àsia Central de l'organització dedicada a vetllar pels drets humans al món.
  • "És rellevant que Espanya no torni en calent persones cap al Marroc tret que hagi analitzat de manera rigorosa les seves aplicacions d'asil", va afegir Williamson.

En detall:

  • Segons l'informe, "les imatges del succés mostren la policia marroquina colpejant persones que escalen la tanca i la policia espanyola utilitzant gasos lacrimògens i treballant juntament amb els seus col·legues marroquins per enviar gent de tornada a través de la frontera".
  • Les autoritats espanyoles "van confirmar que havien tornat persones al Marroc de manera sumària", subratlla HRW.
  • El document alerta que "la política de devolucions en calent d'Espanya va contribuir a morts d'immigrants a les seves fronteres terrestres i marítimes".

D'on venim? Al desembre, la Fiscalia espanyola va arxivar la investigació sobre les morts a la frontera de Melilla perquè no va apreciar indicis de delicte en l'actuació de les forces de seguretat d'Espanya.

Tot i això: Malgrat l'actuació a Melilla, l'informe sí que reconeix avenços importants per part d'Espanya en matèria dels drets de les dones.

  • Human Rights Watch recull així mateix al seu informe que Espanya va aprovar el 2022 una "nova llei històrica sobre violacions i consentiment sexual" que considera "una millora" del marc legal, "atesa la debilitat de la legislació espanyola" fins ara en aquest terreny.
  • La llei intenta "tancar un buit legal" que permetia que violacions de menors fossin jutjades com un crim de menor rang en casos en què no es podia demostrar que hi va haver violència o intimidació.

Per acabar: La pobresa va augmentar a Espanya l'any passat arran de l'increment de la inflació, particularment als aliments i l'energia, subratlla l'organització humanitària, que recalca així mateix que "els desallotjaments d'inquilins i titulars d'hipoteques van continuar, malgrat l'extensió d'una moratòria relacionada amb la pandèmia".

  • L'informe anual d'HRW indica que el 27,8% de la població espanyola estava en "risc de pobresa o exclusió social" el 2021, segons dades oficials publicades al juny.
Categoria: Món Global