Món Global
Personal d'emergència busca víctimes al lloc d'un edifici esfondrat després d'un fort terratrèmol al sud-est de Turquia.
Foto: Personal d'emergència busca víctimes al lloc d'un edifici esfondrat després d'un fort terratrèmol al sud-est de Turquia. | EFE/EPA/DENIZ TEKIN
Desastre natural

Augmenten a 2.300 els morts en un terratrèmol a Turquia i Síria

Actualitzat: Dilluns, 6 de febrer de 2023. 16:56
Temps de lectura: 3 minuts
Personal d'emergència busca víctimes al lloc d'un edifici esfondrat després d'un fort terratrèmol al sud-est de Turquia.
Foto: Personal d'emergència busca víctimes al lloc d'un edifici esfondrat després d'un fort terratrèmol al sud-est de Turquia. | EFE/EPA/DENIZ TEKIN

Un gran terratrèmol a Síria i Turquia ha causat aquesta matinada 2.300 morts i milers de ferits, una xifra que podria anar augmentant, ja que els serveis d'emergència encara busquen moltes víctimes atrapades.

Què en sabem? El Servei Geològic dels Estats Units ha informat que el terratrèmol és de magnitud 7,8, un fenomen que ha colpejat la zona del sud-est de Turquia, a prop de la frontera amb Síria.

  • El nombre de víctimes mortals se situa al voltant de les 2.300, segons les autoritats dels dos països, però la xifra pot augmentar les hores vinents, tal com ha passat amb les successives actualitzacions.
  • Es calcula que l'impacte del sisme, que s'ha fet notar a Xipre i al Líban, ha ensorrat uns 2.800 edificis.

Al detall:

  • A Síria s'han vist afectades 4 províncies: Alep, Latakia, Hama i Tartus.
  • A Turquia hi ha 10 ciutats afectades: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Kilis i Diyarbakir. En aquesta última ciutat un centre comercial sencer ha col·lapsat.

En profunditat: Vídeos publicats a les xarxes socials mostren les feines de rescats en edificis fets miques. Entre les víctimes també hi ha nens.

  • El terratrèmol coincideix amb unes condicions meteorològiques molt difícils, amb pluja, forts vents i fred, que estan complicant la feina dels serveis d'emergència i que han cancel·lat diversos vols. Ciutats com Malatya, a Turquia, on 100 edificis han quedat destruïts, estan cobertes de neu.

Què diuen? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat la "solidaritat" de l'executiu amb els dos països afectats i ha anunciat que ha enviat un avió de l'exèrcit a la zona per ajudar en les feines de rescat.

  • El conseller de Comunicació a l'ambaixada espanyola de Turquia ha explicat en declaracions a TV3 que hi ha 22 espanyols a la zona del país afectada, dels quals 14 es troben en contacte amb l'oficina diplomàtica i tenen constància que es troben bé. Dels 8 restants encara no tenen informació.
  • La Generalitat ha informat a través de la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que farà gestions per saber si hi ha catalans afectats pel terratrèmol. "Si cal proporcionarem ajuda humanitària", ha anunciat la consellera aquest matí des del Parlament.

 

Categoria: Món Global
Etiqueta: Terratrèmols