Món Global
President de Rússia, Vladimir Putin
Foto: President de Rússia, Vladimir Putin | Europa Press
Drets LGBTIQ+

Rússia prohibirà el canvi de sexe i erradica els drets de les persones trans

Temps de lectura: 2 minuts
President de Rússia, Vladimir Putin
Foto: President de Rússia, Vladimir Putin | Europa Press

El Parlament rus, la Duma, comença a tramitar la llei per erradicar els drets de les persones trans. En concret, vol prohibir la transició de sexe i el canvi d'aquest en els documents d'identitat.

Per què és important? La transició de gènere és legal a Rússia des de 1997, però requeria que les persones trans havien d'obtenir un certificat mèdic, que acredités la seva transsexualitat. Aquest requisit va en contra de la resolució de l'OMS que l'any 2018 va establir que no es tractava d'una patologia.

Què diuen? “El projecte de llei estableix la prohibició total de les intervencions mèdiques adreçades a la reassignació de sexe, i l'exclusió del registre estatal de la reassignació de gènere sense cirurgia”, recull el comunicat del Parlament.

  • També destaca que “gairebé 400 diputats de totes les faccions han estat autors de la llei”.
  • La principal justificació per tirar endavant la llei han estat els menors: “Als Estats Units, on es promouen aquests nous pseudovalors, la proporció de persones transgènere entre els adolescents ja és tres vegades més gran que entre la població adulta. Això és propaganda”, ha dit un diputat proper a Putin.

Context: Aquesta llei és una manifestació més de la campanya contra Occident que Putin està duent a terme per guanyar terreny moral en la guerra d'Ucraïna.

  • Fa mesos que Putin ha engegat una sèrie de mesures en defensa dels que ha anomenat "valors tradicionals", i contra la transsexualitat i homosexualitat, tant en l'expressió pròpia com en l'espai públic: converses, obre d'art, educació, etc.
  • De fet, "la llei essencial del país preveu només dos gèneres, homes i dones, no intermedi ni addicional, ni variants de sexes o gèneres, ni categories com a pare número u i pare número dos, així com tampoc es preveu la possibilitat del canvi de sexe”, s'assenyala a l'argumentació de la reforma legal.