Món Global
Algunes de les balenes atrapades a la platja
Foto: Algunes de les balenes atrapades a la platja | EFE
Animals

Moren gairebé 100 balenes atrapades en una platja d'Austràlia

Temps de lectura: 2 minuts
Algunes de les balenes atrapades a la platja
Foto: Algunes de les balenes atrapades a la platja | EFE

Preocupació aquesta setmana a Austràlia per la mort de gairebé 100 balenes que van quedar atrapades a la platja de Cheynes, al sud-oest d'Austràlia.

Per què és important? De les prop de 100 balenes que van quedar atrapades, una cinquantena van morir després de no poder tornar a mar obert i la resta, 43 en total, han hagut de ser sacrificades.

Què en sabem? Tot i els intents dels ecologistes voluntaris, les autoritats australianes han confirmat aquest dijous que les 43 balenes que quedaven han hagut de ser sacrificades.

  • "L'operatiu no va anar tan bé com ens esperàvem i el resultat no ha estat el que volíem", ha apuntat Perer Hartley, l'oficial del Departament de Biodiversitat i Conservació de la regió Austràlia Occidental, on va tenir lloc la tragèdia.

D'on venim? Els animals es van veure per primer cop aquest dimarts a pocs metres de la costa i, a mesura que passaven les hores, els agents van veure com el grup s'acostava a la sorra.

  • Els equips de treball es van acostar a la zona per ajudar-los a tornar a mar obert, però finalment els experts han optat per sacrificar els que quedaven per evitar prolongar el seu patiment.
  • El seu rescat és complicat perquè els animals, de més de sis metres de llarg, intenten sortir de la sorra, però un cop a l'aigua tornen a la platja.

Context: Austràlia i Nova Zelanda són habitualment escenaris d'aquest tipus de fets amb balenes i altres mamífers marins.

  • Els caps d'olla són uns cetacis amb un comportament similar a les balenes, tot i que aparentment recorden més als dofins.
  • Els experts no aconsegueixen desxifrar els motius que els porta a apropar-se tant a la costa, però creuen que pot estar vinculat a malalties, erros de navegació, canvis a les marees, persecució de depredadors o a les condicions meteorològiques extremes.
  • El setembre de 2022 van morir unes 230 balenes que es van quedar atrapades a una illa de la regió australiana de Tasmània.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Animals