Món Global
Fotografia d'arxiu del líder dels Proud Boys, Enrique Tarrio
Foto: Fotografia d'arxiu del líder dels Proud Boys, Enrique Tarrio | EFE / Gamal Diab
Estats Units

El líder dels Proud Boys, condemnat a 22 anys de presó per l'assalt al Capitoli

Temps de lectura: 2 minuts
Fotografia d'arxiu del líder dels Proud Boys, Enrique Tarrio
Foto: Fotografia d'arxiu del líder dels Proud Boys, Enrique Tarrio | EFE / Gamal Diab

L'antic líder de la formació ultranacionalista Proud Boys, Enrique Tarrio, ha estat condemnat a 22 anys de presó pel seu paper en l'assalt al Capitoli el 6 de gener de 2022.

Per què és important? Aquesta és la condemna més alta fins ara per l'assalt al Capitoli. Tarrio es converteix així en el condemnat que suma més anys de presó del miler de processats per aquests fets.

Què en sabem? La condemna ha estat dirigida cap a Tarrio, qui no estava present el dia dels fets, però se'l considera "el líder d'un complot per trencar, a través de la violència, la pedra angular de la democràcia dels Estats Units".

  • Els fiscals asseguren que el seu paper va ser clau per mobilitzar els trumpistes i animar-los a actuar amb violència aquell 6 de gener.
  • Amb tot, Tarrio ha estat condemnat per conspiració sediciosa pel seu paper en l'assalt.
  • Els fiscals demanaven per a ell 33 anys d'empresonament, perquè asseguraven que va ajudar a dirigir l'atac.

Què ha dit? Abans de rebre la sentència, Tarrio, de 39 anys, s'ha mostrat penedit dels fets i ha assegurat que el 6 de gener és una "vergonya nacional". "No crec que el que va passar aquell dia sigui acceptable", ha afegit.

  • El condemnat s'ha disculpat pel "dolor i patiment" que van causar a les forces de l'ordre i als legisladors, i ha assegurat que no és "un fanàtic polític", perquè canviar el resultat de les eleccions no era el seu objectiu, segons ha declarat.

Altres: La seva condemna es coneix després que el mateix jutge sentencies un altre líder d'extrema dreta dels Proud Boys, Ethan Nordean, a 18 anys de presó pels mateixos fets.

  • Més de 1.100 persones han estat detingudes pels càrrecs relacionats amb l'assalt i com a mínim 630 han estat declarades culpables i 110 condemnades en el judici.
  • De fet, el mateix Donald Trump ja té data per asseure's al banc dels acusats el pròxim 4 de març, per haver intentat revertir el resultat de les eleccions.

Context: Els atacs al Capitoli del 6 de gener de 2022 van provocar la mort de cinc persones i més de 140 policies van resultar ferits, a més dels danys que es van causar a l'edifici.

Categoria: Món Global