Open Melon
Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid pel PP
Foto: Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid pel PP | Europa Press
Madrid

Estudiants i professors firmen contra Ayuso com a "alumna il·lustre" de la Complutense

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid pel PP
Foto: Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid pel PP | Europa Press

Centenars de professors i alumnes firmen un manifest que vol aturar el nomenament d'Isabel Díaz Ayuso com a "alumna il·lustre" de la Universidad Complutense de Madrid (UCM).

Context: 

  • El rectorat va anunciar a mitjan desembre que atorgaria a la presidenta de la Comunitat de Madrid pel Partit Popular aquest reconeixement, destinat a exalumnes de la facultat; el rebrà a finals de gener.
  • L'anunci va aixecar tal onada d'indignació que va sorgir un moviment contra el nomenament, en forma de recollida de firmes. En tres dies van aconseguir més de mil de firmes, apunta 'elDiario.es'

La polèmica: El rector Joaquín Goyache va decidir proposar el nom d'Ayuso saltant-se la votació de la Junta de la Facultat de Ciències de la Informació del passat 7 de novembre, en què van ser aprovats la resta de reconeixements: a l'escriptor Arturo Pérez-Reverte, a la periodista Almudena Ariza...

Què diuen? 

  • Els professors es queixen perquè diuen que Ayuso no és un exemple intel·lectual per als seus alumnes. També que el seu pas per la universitat va ser discret i critiquen la "ignorància" que demostra amb algunes de les seves manifestacions, com per exemple el seu negacionisme sobre el canvi climàtic. Amb tot, el seu nomenament "desprestigia" la comunitat universitària.
    • De fet, la catedràtica de Física de la Terra Belén Rodríguez va elevar una carta a tall de queixa al rector assegurant que és "contradictori" el nomenament amb el fet que la popular digui "comunistes" als experts que treballen sobre el tema. "Quin missatge donem als nostres alumnes?", conclou.
    • La professora Eva Aladro també ha carregat contra la decisió a Twitter: "El nostre rebuig és ètic, acadèmic i procedimental: ens sembla que no s'ha de premiar càrrecs en el poder i menys en el poder de la institució que governa la universitat: ni premiar criteris anticientífics en persones o institucions, ni fer-ho sense una votació adequada".
  • El rectorat ha justificat la decisió en recordar que Ayuso és la primera alumna de la facultat en arribar a la presidència del govern de la Comunitat de Madrid, així com de qualsevol altra comunitat autònoma espanyola.

Previsions: L'acte de nomenament està previst que se celebri el 24 de gener, jornada de festa en la Facultat de Ciències de la Informació en ser el dia de San Francisco de Sales, patró dels periodistes. Algunes plataformes han convocat protestes per aquell dia.