Open Melon
Pere Aragonès mira un llibre per Sant Jordi al Palau de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès mira un llibre per Sant Jordi al Palau de la Generalitat | Albert Segura / ACN
Cultura

Els llibres que Aragonès i els seus consellers recomanen per Sant Jordi

Temps de lectura: 4 minuts
Pere Aragonès mira un llibre per Sant Jordi al Palau de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès mira un llibre per Sant Jordi al Palau de la Generalitat | Albert Segura / ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers del Govern d'ERC han recomanat obres d'escriptors catalans i internacionals per a Sant Jordi, entre les quals destaquen novel·les amb rerefons històric, assajos i obres poètiques.

Per què és important? El 23 d'abril se celebra el dia del patró de Catalunya. Una jornada marcada al calendari dels catalans per viure una festa de literatura i amor als carrers. Així hem viscut Sant Jordi 2023.

La recomanació d'Aragonès: El president ha triat la novel·la 'El país de l'altra riba' (Proa) de Maite Salord. És una història sobre vincles entre passat i present i secrets familiars que aborda la diàspora menorquina a Algèria durant la seva guerra d'independència, descobrint al lector "la realitat d'un exili" desconegut per molts.

D'una banda:

  • La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha recomanat 'Superheroïnes de l'esport... amb poders com els teus' (Llaura Llibres), una recopilació de deu contes impulsada per la Generalitat per potenciar l'esport femení entre els més petits, inspirats en deu esportistes conegudes com a Alèxia Putellas, Ona Carbonell o Laia Sanz.
  • El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha proposat 'La llibertat interior' (Columna Edicions) de Gaspar Hernàndez, per considerar que desmunta les trampes que, segons el seu parer, es posen les persones i que els impedeixen de ser lliures: "Com diu Gaspar Hernàndez, el cervell està preparat per sobreviure, no per ser feliç".
  • El conseller d'Investigació i Universitats, Joaquim Nadal, s'ha decantat per 'El Balneari. Memòria d'una educació sentimental' (L'Avenç) de Maria Campillo, que descriu com "un viatge emocionant a les arrels de la seva biografia i una immersió a un món extingit, viu en la memòria."
  • El conseller de Salut, Manel Balcells, ha recomanat el llibre 'No diguis res' (Periscopi) de l'escriptor i periodista nord-americà Patrick Radden, una crònica sobre el conflicte a Irlanda del Nord a partir de la història de Jean McConville que conté entrevistes amb testimonis per aportar una visió global de les parts enfrontades.

D'altra banda:

  • El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, recomana la biografia 'Francesc Cambó. L'últim retrat' (Crítica), en la qual l'historiador barceloní Borja de Riquer presenta el polític i mecenes català.
  • La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha suggerit la lectura del llibre 'Les nostres mares' (Proa), de la periodista i escriptora Gemma Ruiz, un homenatge literari a la generació de dones nascudes als anys 50 amb què va guanyar el 63 Premi Sant Jordi de Novel·la.
  • La consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, ha destacat l'obra poètica 'Aragalls' de Josep Vallverdú, amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor, que se celebra aquest 2023 encara que ha reconegut que "sempre és difícil triar només un llibre per Sant Jordi" i ha reivindicat la qualitat dels autors a Catalunya.
  • En la mateixa línia va la recomanació de la consellera d'Acció Exterior i la Unió Europea, Meritxell Serret: es queda amb una altra obra de Josep Vallverdú, 'Indíbil i la boira' (Pagès Editors), que relata anècdotes, records, opinions i confessions, amb el teló de fons de la vida a les comarques de Ponent, una barreja d'assaig, crònica i llibre de memòries.

A més:

  • La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha recomanat el llibre 'Aterratge', d'Eva Piquer.
  • El conseller de Territori, Juli Fernández, ha apostat per 'Impost de sang', d'Imma Cabré Homet, i 'Les nostres mares', de Gemma Ruiz.
  • Per la seva part, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha apuntat el llibre 'Tòquio, estació de Ueno', de Miri Yu.
  • La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, 'Profecia', de Raül Garrigasait.
  • El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha elegit 'El mag. La història de Thomas Mann' (Lumen) de Colm Tóibín, perquè relata amb rigor la vida d'un europeista militant que sempre l'ha fascinat: "A través de la seva vida recorre uns anys transcendentals del segle XX a Europa".
  • La consellera de Justícia Gemma Ubasart, ha proposat 'Casa de misericòrdia' del poeta Joan Margarit i 'El buda dels suburbs' d'Hanif Kureishi, escriptor, dramaturg i director anglopakistanés que ha abordat temes com la raça, el nacionalisme, la immigració i la sexualitat a les seves obres.