Open Melon
Captura del vídeo enviat per l'Ajuntament de Madrid
Foto: Captura del vídeo enviat per l'Ajuntament de Madrid
Racisme

Polèmica a Madrid per un vídeo de Baltasar: Maquillat i amb accent forçat

Temps de lectura: 2 minuts
Captura del vídeo enviat per l'Ajuntament de Madrid
Foto: Captura del vídeo enviat per l'Ajuntament de Madrid

L'Ajuntament de Madrid ha fet arribar als nens del districte de Chamartín un vídeo on apareix un rei Baltasar interpretat per un actor blanc i amb un accent forçat, com si no sabés parlar castellà.

Per què és important? Les xarxes han esclatat contra el vídeo i ha estat força criticat per les seves connotacions racistes.

Què en sabem? La Junta de Chamartín ha donat la possibilitat als pares que els Reis Mags felicitin el Nadal els nens mitjançant un missatge personalitzat.

  • En el vídeo, que ja s'ha fet viral, es veu clarament com es tractar d'un actor blanc amb la pell i celles pintades de negre per simular les faccions d'una persona negra.
  • A més, l'actor es dirigeix als nens del barri madrileny com si no parlés bé el castellà, amb un accent realment forçat fingint que és de fora.

En detall: Algunes famílies que han rebut el vídeo han posat el crit al cel perquè consideren que és racista.

  • Aquest fet es tractaria d'un cas de blackface, una pràctica racista que va néixer amb l'ús del maquillatge teatral que feien servir a persones blanques per "caracteritzar-les" amb el color de pell d'una persona negra. Una pràctica que fa temps que denuncien els col·lectius antiracistes.

Resposta: El que també ha sorprès ha estat la resposta que ha donat l'Ajuntament de Madrid davant l'allau de crítiques que ha rebut el vídeo.

  • El consistori s'ha excusat dient que havia contractat cinc actors per fer de Reis Mags, però que els negres tenien covid, i per això han hagut de triar-ne un de blanc.