Opinió
Jordi Llompart
opinió

Per un món nou

Fa pocs dies la Societat Nova Geogràfica (@lageografica) va organitzar l’acte de preestrena de la pel·lícula “Simfonia per un món nou” que he tingut el privilegi de dirigir conjuntament amb el compositor de bandes sonores Roger Subirana. La pel·lícula mostra de forma molt emotiva quin món tenim i quin altre podríem construir en el futur si el gènere humà actués amb més  intel·ligència, sensibilitat, cooperació, i respecte pel medi ambient. Porta l’espectador a viure un intens viatge pel planeta de la mà d’imatges impressionants i d’una banda sonora commovedora, sense narració en off, exposant-lo a una gran varietat de situacions que mostren les principals contradiccions de la civilització humana. 

Les persones podem i hem de prendre consciència del nostre poder i habilitats per construir un món millor

L’acte va comptar amb la col·laboració de l’ecòleg de prestigi internacional Josep Peñuelas, que va assenyalar els principals problemes i reptes actuals de la humanitat, i del sobradament conegut paleo-antropòleg Eudald Carbonell, qui, per cert, acaba de publicar el llibre titulat “El futur de la humanitat”, que recull un decàleg d’idees per a la supervivència de la nostra espècie en el context de l’actual col·lapse de la civilització. Un llibre interessant de llegir quan tenim un planeta sobre-explotat per vuit mil milions de persones que creixen exponencialment entre desequilibris i violències, devorant recursos, contaminant el medi ambient i extingint les altres espècies vives.  

Carbonell proposa, en primer lloc, treballar per estendre una “consciència crítica de l’espècie”, ja que la humanitat continua ignorant estúpidament que no està sola en el planeta i que necessita conviure amb l’entorn i amb tota la resta d’espècies vivents assumint la seva responsabilitat. També proposa, entre altres coses, fomentar la llibertat i els valors individuals de les persones en benefici de la cooperació col·lectiva, una millor socialització de la tecnologia, un major respecte per la diversitat biològica i cultural, un replantejament del capitalisme (sistema pervers en fallida) i de la globalització, la desaparició dels líders polítics i de la jerarquia social que ens adorm i subjuga, i, finalment també, la necessària “feminització” de l’espècie perquè homes i dones siguin iguals i complementaris. Les persones podem i hem de prendre consciència del nostre poder i habilitats per construir un món millor.  

Les propostes de Carbonell són fruit d’una mirada científica profunda de l’antropòleg i humanista, que explora en dues direccions, cap al passat i cap al futur; i crec que seria molt bo compartir-la amb moltíssima més gent, perquè, només així, serem conscients de l’extraordinari potencial que tenim els humans -tan individualment com col·lectivament- per redirigir la nostra espècie cap a un futur sostenible i no pas cap a l’auto-destrucció. 

Tenim un planeta sobre-explotat per vuit mil milions de persones que creixen exponencialment entre desequilibris i violències i devorant recursos

Tan la Societat Nova Geogràfica com els que hem creat la “Simfonia per un món nou”, creiem que val la pena lluitar per estendre la consciència d’espècie que reivindica Carbonell i construir un món molt més humà, respectuós i intel·ligent. Que l’acte de pre-estrena de la pel·lícula dies enrere fos un èxit de públic, amb el cinema ple a vessar i amb moltíssima gent en llista d’espera per assistir-hi, posa en evidència la preocupació creixent a la nostra societat pel futur de la humanitat, però també, i de forma positiva, les ànsies de molta gent per transitar cap a una nova era d’optimisme. Escoltar més l’art i la ciència en comptes de la política segur que ajudarà.

Categoria: Opinió