Política
Taula de diàleg

Lesmes carrega contra Sánchez per voler "desjudicialitzar" el procés

El president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha llançat aquest dimecres un dur avís contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Assegura que "desjudicialitzar" el procés català pot acabar amb "impunitat".

Per què és important? Un dels acords de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol és justament aquesta desjudicialització. El president Pere Aragonès ha assegurat que abans de finals d'any hi haurà concrecions en aquest sentit. Segons Aragonès, s'hauria de traduir en que cap més independentista acabés a la presó. Sobre la taula hi ha la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió, utilitzats durant el judici de l'1 d'octubre.

Què ha dit?

  • Per a Lesmes, desjudicialitzar pot implicar "la impunitat de determinats subjectes davant la resta dels ciutadans pel simple fet de la seva capacitat d'influència política".
  • "Ni és lícit contraposar principi democràtic amb principi de legalitat, ni admissible que una autoritat pública invoqui el seu origen democràtic per infringir la llei", ha insistit.
  • Ho ha dit durant l'acte d'obertura de l'any judicial presidit per Felip VI a Madrid, on també ha tret pit de l'actuació de la justícia l'any 2017.

Background: Aquestes declaracions de Lesmes arribin en mig del bloqueig de la renovació del Poder Judicial, encallada des de fa més de tres anys i mig. En aquest context, Lesmes ha aprofitat l'acte per exigir tant al president Pedro Sánchez com al cap de l'oposició, Alberto Nuñez Feijoó, que es reuneixin de forma "urgent" per desencallar-ho. Ha amenaçat de dimitir si no atenen la seva demanda. 

 

Categoria: Política