Política
Tribunal Constitucional.
Foto: Tribunal Constitucional. | Europa Press
Català a l'escola

Dia clau al Constitucional: els jutges decideixen sobre el 25% del castellà a l'escola

Tribunal Constitucional.
Foto: Tribunal Constitucional. | Europa Press

El Tribunal Constitucional (TC) decideix avui si accepta el recurs del PP i Ciutadans contra diferents articles de la llei catalana que elimina el 25% del castellà a les aules. 

Per què és important? Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de 2020 obliga les escoles a impartir aquest percentatge en llengua castellana, però la Generalitat es nega a aplicar-la perquè entén que es tracta d'una "imposició".

D'on venim? El 31 de maig de 2022, el govern d'ERC i Junts va aprovar amb el suport d'En Comú Podem, la CUP i el PSC una llei per "garantir el català com a llengua vehicular" i amb l'objectiu de "protegir els centres educatius i les direccions de les ingerències dels tribunals".

Què sabem?

  • El PP i Cs entenen que la llei vulnera la Constitució i l'Estatut perquè omet qualsevol referència al castellà com a llengua vehicular.
  • Abans de l'inici del curs, el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, assegurava que "cap aula aplicarà el 25% del castellà.
  • El govern manté que el model d'immersió lingüística és un "èxit de país" i fa uns dies enviava una carta a les escoles on detalla que no han de complir el percentatge del castellà i que l'única llei vigent és la que va aprovar el Parlament, segons la qual la llengua de Cervantes és curricular.

Què diu l'Estatut? Estableix que el català s'ha d'utilitzar "normalment" com a llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament, però no defineix la proporció de l'ús de l'idioma ni tampoc  el del castellà.

Renovació del TC: Aquest dimarts s'esgota el termini per renovar 2 dels 12 magistrats que formen el Tribunal Constitucional, actualment de majoria conservadora. Ahir es va fer un tímid primer pas quan l'òrgan va elegir els interlocutors progressistes i conservadors per iniciar les negociacions.

Categoria: Política