Política
La manifestació a l'Arc de Triomf aquest 18 de setembre
Foto: La manifestació a l'Arc de Triomf aquest 18 de setembre | ACN
Immersió lingüística

Manifestació pel 25 % de castellà a l'escola: la situació actual

Actualitzat: Diumenge, 18 de setembre de 2022. 14:22
Temps de lectura: 3 minuts
La manifestació a l'Arc de Triomf aquest 18 de setembre
Foto: La manifestació a l'Arc de Triomf aquest 18 de setembre | ACN

La plataforma Escuela de Todos ha celebrat aquest diumenge 18 de setembre una manifestació a Barcelona per "defensar" el castellà a les escoles.

Per què és important? Actualment, el percentatge de català i castellà a les aules catalanes és una batalla política i judicial que està posant en dubte el sistema educatiu de Catalunya.

El més nou: La marxa ha aplegat unes 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Al detall:

  • La manifestació ha estat convocada sota el títol "Español, lengua vehicular" a les 12:30 h a Arc de Triomf.
  • Ha recorregut el Passeig de Picasso fins al d'Isabel II, on ha acabat l'acte amb el parlament dels organitzadors sobre les 14 h.
  • Hi han anat els líders del PP Cuca Gamarra i Alberto Fernández, els del partit d'ultradreta Vox Santiago Abascal i Ignacio Garriga, els de Ciutadans Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa, i la de Valents, Eva Parera.

Què han dit:

  • "Perseguir famílies per voler un 25% d'hores lectives en castellà hauria de posar en peus a tot el país", ha dit Arrimadas.
  • Gamarra creu que "la Generalitat està trepitjant els drets lingüístics amb la copmplicitat del govern espanyol".
  • Santiago Abascal ha defensat un cop més l'aplicació de "l'article 155 sostingut en el temps".
  • Parera ha demanat al PP i al PSOE "que deixin de pactar amb els nacionalistes.

Situació actual: El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs conjunt del PP i Cs contra el decret llei aprovat pel Govern per evitar aplicar el 25% de castellà en els programes escolars. El Tribunal Superior també va acceptar un recurs en la mateixa línia. Falta que es pronunciïn.

D'on venim?

  • La demanda del govern espanyol del PP el 2015 va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fixés el 2020 un 25% de percentatge de castellà. El govern va recórrer, començant així la batalla judicial.
  • Una família de l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar va demanar al TSJC que les classes en castellà del seu fill fossin el 50 % del total. El jutge va demanar impartir-ne un 25 % de forma cautelar.
  • Mentrestant, el Tribunal Suprem no va admetre el recurs del govern contra la demanda del PP i el TSJC va fer ferma la sentència.
  • El Govern va aprovar abans de l'estiu un decret llei per esquivar la sentència del TSJC. Aquesta refusa "percentatges en l'ensenyament de les llengües" i dona llibertat d'elecció a les escoles.

A partir d'ara: El Tribunal Constitucional s'ha de pronunciar sobre la llei del Parlament que busca evitar la sentència del 25 %. El TSJC la va recòrrer aquest estiu en considerar que pot vulnerar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia.

Què diu l'Estatut? Estableix que el català s'ha d'utilitzar "normalment" com a llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament, però no defineix la proporció de l'ús de l'idioma ni tampoc el del castellà.

Amb xifres: Educació té comptabilitzades més de 80 peticions de famílies partidàries de més castellà al programa escolar. La Justícia ha canviat els programes de diversos centres afectats a mesura que anava resolent les demandes.

Categoria: Política