Política
La consellera d'acció Exerior, Victòria Alsina, al costat del ministre de Cooperació Regional d'Israel, Isawi Frej
Foto: La consellera d'acció Exerior, Victòria Alsina, al costat del ministre de Cooperació Regional d'Israel, Isawi Frej
Victòria Alsina

La consellera d'exteriors contradiu la posició del Parlament contra l'apartheid a Israel

La consellera d'acció Exerior, Victòria Alsina, al costat del ministre de Cooperació Regional d'Israel, Isawi Frej
Foto: La consellera d'acció Exerior, Victòria Alsina, al costat del ministre de Cooperació Regional d'Israel, Isawi Frej

La consellera d'Exteriors de la Generalitat, Victòria Alsina, ha declarat que el Govern de la Generalitat no considera que la política d'Israel amb Palestina sigui una pràctica d'"apartheid". Ha ha fet en una entrevista a la televisió israeliana i24NEWS.

Per què és important? Aquesta afirmació contradiu la resolució votada al Parlament el passat mes de juny aprovada amb els vots d'ERC, la CUP, En Comú Podem i el PSC-Units, segons el qual la política del govern israelita "és contrària al dret internacional".

  • La resolució acorda "no donar suport ni prestar ajuda per mantenir la situació" des de la Generalitat.
  • El text recull específicament que Israel du a terme "pràctiques equivalents a l'apartheid" contra el poble palestí.
  • Junts (soci d'ERC al govern) va ser l'únic partit que va votar en contra del text. Vox i Ciutadans es van abstenir.

Què diuen? L'entrevista ha generat crítiques de la CUP i una forta polèmica a les xarxes

  • Alsina explica a la televisió israeliana que la resolució no es correspon a la "posició del govern ni del poble català". 
  • La consellera posa en valor "l'estreta col·laboració" de la Generalitat amb Israel en matèria de coneixement i investigació.
  • La CUP a Twitter: "Quina vergonya. Situar els posicionaments individuals per sobre dels posicionaments del Parlament i la ciutadania. Anar a Israel a pidolar acords. Els crims d'Israel contra el poble palestí son apartheid", escriuen els anticapitalistes.
  • La diputada d'En Comú Podem, Susanna Segovia: "Victòria Alsina parla en nom del Govern, diu. És així, president Aragonès?. Si no és així cal desautoritzar i refermar la resolució del Parlament".

 

En detall: 

  • Alsina és consellera per Junts que, a diferència d'ERC, és favorable a la postura israelita en el conflicte amb Palestina.
  • L'ambaixadora d'Israel a Espanya, Radica Radian-Gordon, va criticar durament la resolució del Parlament i va denunciar una "obsessió antiisraeliana".
  • El Parlament de Catalunya va ser el primer parlament d'Europa en posicionar-se contra Israel i reconèixer com a apartheid les seves accions.

 

Categoria: Política