Política
Lourdes Ciuró, consellera de Justícia, lliurant una nul·litat al familiar d'un veí represaliat de Lleida
Foto: Lourdes Ciuró, consellera de Justícia, lliurant una nul·litat al familiar d'un veí represaliat de Lleida | Generalitat
Justícia

Anul·len els judicis franquistes a 83 veïns de Lleida

Temps de lectura: 3 minuts
Lourdes Ciuró, consellera de Justícia, lliurant una nul·litat al familiar d'un veí represaliat de Lleida
Foto: Lourdes Ciuró, consellera de Justícia, lliurant una nul·litat al familiar d'un veí represaliat de Lleida | Generalitat

La Generalitat ha lliurat la nul·litat de 83 judicis franquistes a familiars de represaliats de Lleida. Ho ha fet aquest diumenge 25 de setembre en un acte a la Seu Vella.

Per què és important? 

  • La reparació de les incomptables víctimes de la dictadura de Francisco Franco, que va durar del 1939 al 1975, és una de les assignatures pendents de l'Estat en matèria de Justícia.
  • Anul·lar les sentències judicials dels represaliats que van actuar en contra dels interessos del règim és una forma, tot i que molts ja hagin mort. És un dels objectius de la Llei de Memòria Democràtica impulsada pel govern espanyol.

Al detall:

  • La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, han lliurat a les famílies de 83 represaliats els documents que anul·len els seus judicis.
  • De les 83 víctimes, tres encara estan vives. 47 són veïn de Lleida i 36, de pobles de l'entorn.

Què diuen:

  • Els assistents, alguns visiblement emocionats, han agraït l'homenatge als seus familiars després d'anys de patiment i assenyalen que "mai és tard".
  • "Sabem que cap paper no podrà mai compensar el dolor que la repressió va causar en els qui la van patir. Però almenys, com a societat democràtica que som, podem i volem restablir la veritat i el seu honor", ha dit la consellera Ciuró.
  • "Avui és un dia de reparació moral per aquelles persones que van patir aquestes injustes causes judicials", en paraules de Pueyo.

Dos exemples: 

  • El pare de Pepita Graells va passar més de 6 anys empresonat pel règim franquista en camps de concentració i presons: "Ell no era dolent, són coses de la vida i cal que no torni a passar mai més".
  • L'avi d'Inés Cucó també ho és. Va ser assassinat després de la Guerra Civil i la família encara no sap on està enterrat. "Per mi és un dia molt especial", ha dit.

Tot i així: Els familiars insisteixen que actes com aquest haurien d'haver arribat abans. Només tres dels 83 represaliats reparats avui encara són vius.

A partir d'ara: La Paeria ha preparat fins a finals d'any un conjunt d'accions que tenen l'objectiu de recuperar la Memòria Democràtica a Lleida, fer-ne difusió i sensibilitzar la ciutadania sobre fets històrics ocorreguts a la ciutat.

Categoria: Política