Política
Foto: | Europa Press
Crisi de Govern

Aquesta és l'última oferta que Junts va fer a ERC per seguir al Govern

Foto: | Europa Press

El secretari general de Junts, Jordi Turull, assegura que han intentat arribar a un acord amb Esquerra per seguir dins el Govern, però lamenten que els republicans no hagin fet cap "contraproposta". "No hi ha hagut cap gest d'ERC. Nosaltres hem baixat dos o tres esglaons", ha lamentat.

Què sabem? Per això, Junts ha fet pública la proposta d'acord que van enviar aquest diumenge al vespre al president de la Generalitat. En aquest últim document ja no es demanava la restitució del vicepresident Jordi Puigneró, que el president Pere Aragonès ja havia rebutjat.

  • Punt 1: "L’espai de direcció estratègica de l’independentisme en els termes previstos en l’acord signat per la investidura, es començarà a reunir abans del 15 de novembre".
    • Turull assegura que no es tracta de cap "tutelatge" per part del Consell per la República, dirigit per Carles Puigdemont, com veu Esquerra. El secretari de Junts assegura que proposaven que tingués una "coordinació tècnica".

  • Punt 2: "Pel que fa a la delegació catalana de la Taula de Diàleg en podran formar part membres del govern i dels grups parlamentaris".
    • Això, segons Junts, implicava una "rebaixa" del seu partit perquè deixava fora de la taula al mateix Jordi Turull, que estava a la proposta inicial.

  • Punt 3: "Es concretaran els mecanismes per tal de garantir la coordinació del govern i de cada conselleria amb les actuacions dels grups parlamentaris del Congrés i el Senat. S’activarà un grup de treball que asseguri aquest objectiu".
    • Els republicans mai han volgut acceptar aquest punt perquè consideren que els seus 13 diputats a Madrid (per davant dels 4 de Junts) els legitimen per prendre les seves pròpies decisions.

El detall: Els 6.465 militants del partit hauran de respondre la següent pregunta: "Vols que Junts continuï formant part del Govern de Catalunya?". La resposta pot ser sí, no o en blanc. Es votarà els pròxims dies 6 i 7 d'octubre. 

Tot i això, Turull ha assegurat que si d'aquí a dijous Esquerra s'avingués a negociar, hi estarien disposats. En cas que hi hagués un acord, es convocaria una executiva del partit per decidir els propers passos. "Mai és massa tard. Per refer la unitat de l'independentisme no hi ha horaris ni tempos", ha afirmat.

Qui és qui? La decisió divideix el partit.

  • La majoria dels consellers volen seguir al Govern. De fet, la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, acaba de fer-se militant de Junts per poder defensar des de dins la seva posició a favor de seguir a l'executiu. També Jaume Giró és dels que més defensa quedar-se.
  • A l'altra banda, el sector més proper a Laura Borràs és partidari de trencar el Govern amb Esquerra. Un dels que ja ha començat a fer campanya per marxar és el diputat Jaume Alonso Cuevillas.
  • En canvi, el secretari Jordi Turull ha evitat posicionar-se. Ha assegurat que primer donarà la seva opinió a la militància. Tampoc ha aclarit si hi haurà dimissions en cas que l'opinió que surti de la consulta no s'adigui a la de la direcció. "Ho valorarem", ha dit.

A partir d'ara: Els resultats se sabran divendres al vespre. 

Categoria: Política
Etiqueta: Junts