Política
Foto: | ACN / Gemma Sánchez
Extrema dreta

VOX participa en un acte pel 12 d'octubre amb Falange i altres grups ultres

Foto: | ACN / Gemma Sánchez

El partit d'extrema dreta VOX ha anunciat que participarà a Catalunya de dues cites del 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat. Una és la manifestació que aplega tres dels quatre partits constitucionalistes convocada per l'entitat Catalunya Suma a Passeig de Gràcia al migdia, i l'altra l'ofrena floral al monument de Cristòfor Colom, organitzada per entitats ultradretanes.

Per què és important? A la delegació catalana de VOX hi ha dues ànimes, una de liberal conservadora heretada del PP o Cs, d'on provenen alguns dels seus militants, i una altra més escorada a l'extrema dreta, representada pels seus actuals líders, molts d'ells provinents de la desapareguda Plataforma per Catalunya (PxC). L'acte de Colom satisfà les inquietuds dels segons.

Qui és qui? 

  • Somatemps, entitat organitzadora de l'ofrena floral. Creada l'any 2013 per persones provinents de la ultradreta de PxC, del partit nacional-revolucionari Movimiento Social Republicano (MSR) i per persones com l'històric de Fuerza Nueva i del Partido Español Nacional Socialista (PENS) Josep Alsina, el militant del tradicionalisme Javier Barraycoa i l'expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch.
  • Falange Española de las JONS, partit polític creat l'any 1976 que es considera hereu de l'organització d'extrema dreta fundada l'any 1934 de la unió de Falange Española i les Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista (JONS).
  • La Falange, formació sorgida l'any 1999 d'una escissió producte de les lluites de poder a Falange Española de las JONS. Totes dues Falanges han anunciat que participaran de l'ofrena.

D'on venim: Fa dos anys, en aquesta mateixa ofrena, diversos militants neonazis van fer la salutació romana mentre proferien crits de "Heil Hitler" ('Visca Hitler' en alemany). L'Ajuntament de Barcelona, mitjançant l'Oficina per la No Discriminació, va interposar una demanda a la fiscalia provincial de delictes d'odi. Finalment, però, aquesta denúncia no va prosperar.

Categoria: Política
Etiquetes: VOX PP Ciutadans