Política
Foto: | Europa Press
Franquisme

ERC reclama al govern espanyol que demani perdó per l'assassinat de Companys

Foto: | Europa Press

El grup parlamentari Republicà, format per ERC i Sobiranistes, ha registrat una Proposició No de Llei, a la que Principal ha tingut accés, per reparar la imatge i els danys per l'assassinat del president Lluís Companys amb el poble català a través d'un "acte formal de desgreuge".

Per què és important? Amb l'aprovació de la nova llei de Memòria Democràtica queda declarat formalment il·legal el règim franquista. Així es fixa per llei la nul·litat de les sentències franquistes.

En profunditat: ERC demana, a través de la Proposició No de Llei, un seguit de qüestions:

  • Que el govern espanyol publiqui els noms de totes les víctimes de la dictadura.
  • Que el govern espanyol expedeixi urgentment documents de reconeixement i reparació personal que fixa la llei, i que es publiqui l'anul·lació de les sentències.
  • Que el govern espanyol faci un "acte de desgreuge" cap al poble de Catalunya per l'assassinat de Companys.

En Profunditat: Els republicans destaquen que Companys va ser l'únic president electe en tota la història que va ser perseguit, sentenciat i executat per part del feixisme a Europa.

  • Per aquest motiu, ERC argumenta que s'hauria "d'establir un mecanisme clar de desgreuge" per part del govern espanyol amb la institució que representa el poble de Catalunya i el que va ser el seu màxim representant electe, Companys.

Context: Avui se celebra al cementiri de Montjuïc de Barcelona el 82 aniversari del seu afusellament. Companys, president de Catalunya, va ser afusellat pel bàndol franquista després de ser sentenciat per un tribunal de guerra. 

Categoria: Política
Etiqueta: ERC