Política
Foto: | ACN
Pressupostos

Els comuns eleven el preu dels comptes: impostos i polítiques socials

Foto: | ACN

Els comuns encareixen el preu dels pressupostos. Un cop Junts ha sortit del Govern, el partit de Jéssica Albiach considera que es poden fer uns comptes més ambiciosos: amb una "fiscalitat més justa i progressiva" i més polítiques socials.

Per què és important? Esquerra només té 33 diputats al Parlament de Catalunya. Per aprovar els comptes, que inclouen 3.100 milions d'euros més que els de 2022, el Govern necessita el vot afirmatiu de PSC o Junts i almenys l'abstenció dels comuns o la CUP. 

D'on venim?

  • Els comuns han aprovat els darrers dos pressupostos de la Generalitat, juntament amb Junts i Esquerra. Van aprovar els de 2020 i els de 2022. 
  • En aquestes dues ocasions van fer demandes més de mínims per prioritzar l'aprovació dels comptes. 

Situació actual: Després del trencament amb Junts, els comuns volen marcar més perfil propi i ha optat per encarir el preu dels seus vots. Divendres passat, el president Aragonès es va reunir amb Albiach, tot i que la reunió no va acabar amb cap acord concret.

Què diuen?

  • El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha lamentat que ERC "segueixi allargant la mà a Junts" i hagi tancat la porta a una "majoria més estable", que passaria per ells i el PSC.
  • Mena avisa que si els republicans volen el seu suport caldrà "un gir de timó" i més "generositat". En aquest sentit, ha demanat que els nous comptes incloguin una "proposta de fiscalitat justa i progressiva".
  • "Anunciem que no existeixen les condicions per una aliança estable amb Pere Aragonès. El paper d'En Comú Podem serà d'oposició negociadora. Llei a llei, decret a decret".
  • Avisen que si no hi ha aquest canvi, la legislatura d'Aragonès serà "ben curta". 

Per últim: Mena ha volgut desvincular la negociació de pressupostos de la Generalitat de la del Congrés i l'ajuntament de Barcelona. També ha dit que no es poden condicionar els comptes amb els avenços a la taula de diàleg, com fan els republicans.

Categoria: Política