Política
Foto: | ACN
Mossos d'Esquadra

Aragonès manté el suport al conseller Elena, tot i la crisi als Mossos

Foto: | ACN

El president Pere Aragonès ha assegurat que manté la "confiança" en el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, malgrat la crisi oberta als Mossos en els darrers dies. El PSC li ha demanat que agafi "les regnes del cos" i li ha preguntat si destituiria el conseller.

Per què és important? La crisi als Mossos d'Esquadra s'ha convertit en la primera pedra a la sabata del Govern de Pere Aragonès. Una setmana després que l'executiu d'ERC en solitari comencés a caminar, la destitució del comissari en cap i les acusacions d'ingerències polítiques al cos, han complicat el primer examen parlamentari de Pere Aragonès.

Què ha dit Aragonès?

  • El president ha reconegut que la situació actual "no és volguda per ningú", però ha atribuït la destitució a les "discrepàncies sobre l'orientació" del cos. 
  • Aragonès ha defensat que el nomenament de comissaris el darrer detonant de la crisi no és "una ingerència política" i ha recordat que és una potestat del conseller.

Què ha dit l'oposició?

  • El líder del PSC, Salvador Illa, ha qualificat de "preocupants" les acusacions d'"ingerències polítiques" que han fet alguns comandaments policials. Per això, ha demanat a Aragonès que "actuï" i li ha preguntat si destituiria al conseller.
  • En canvi, la CUP ha instat a l'executiu a fer justament el contrari: a actuar davant de "qualsevol ingerència" dels comandaments dels Mossos en l'agenda política. 

D'on venim? Joan Ignasi Elena va destituir el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, aquest passat dilluns. 

  • Feia mesos que s'arrossegaven tensions entre la conselleria i els comandaments policials.
  • Estela mantenia un pols amb el seu número dos, Eduard Sallent, a qui acusava de sucumbir a ingerències polítiques.
  • Abans de l'estiu, Estela va amenaçar de dimitir si Interior no feia fora Sallent. 

Tot i això, segons la conselleria, la destitució es va precipitar aquesta setmana perquè Estela no acceptava l'estratègia de feminització del cos. 

  • El nomenament de sis nous comissaris (4 dones i 2 homes) per part d'Interior no va agradar al ja excomissari en cap, que es decantava per una llista diferent on figuraven 4 homes i dues dones.

Per últim: De la polèmica als Mossos, també n'ha parlat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Ha volgut girar la truita i ha advertit que no permetrà "interferències policials" en les decisions polítiques.

Previsió: Elena donarà explicacions més extenses en els pròxims dies a la comissió d'Interior.