Política
Foto: | Europa Press
Parlament

Junts ja exerceix d'oposició: tomba una llei impulsada per Giró

Foto: | Europa Press

La sortida de Junts del Govern ha tingut una primera conseqüència al Parlament. La cambra ha tombat el projecte de llei del Pla estadístic que havia impulsat Jaume Giró des de la conselleria d'Economia. Junts s'ha abstingut.

Per què és important? És la primera votació en què Junts tomba una iniciativa del Govern i, sobretot, que ho fa malgrat haver estat elaborada per ells mateixos quan estaven dins l'executiu. Aquesta votació pot ser l'avantsala de la dinàmica que hi haurà a partir d'ara al Parlament i també del que pot passar amb els pressupostos de 2023.

Al detall: Només els 33 diputats d'ERC han votat a favor del pla estadístic. Junts i la CUP s'han abstingut i la resta de partits hi han votat en contra.

Què diu Junts?

  • El diputat de Junts, Joan Canadell, ha justificat el seu vot per la falta de "visió d'Estat" de l'actual Govern d'ERC en solitari. Segons Canadell, aquesta llei serviria en cas que la conselleria d'Economia i Hisenda funcionés com si fos un Estat, però creu que no serà així.
  • A més, el diputat ha retret a Aragonès no haver "complert l'acord d'investidura" i acusa els republicans d'haver-los "enganyat".

Per la seva banda, Esquerra ha lamentat la decisió de Junts. Creuen que és "surrealista", "incoherent" i els acusa de "tacticisme estèril".

  • A més, els republicans recorden que la setmana passada, tots els grups menys VOX van aprovar el dictamen en comissió i que durant la tramitació cap partit havia presentat esmenes al text.

Background: 

  • L'objectiu del projecte de llei era convertir l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, en un organisme de recerca i avaluació de polítiques públiques.
  • Al mes de maig, quan es va començar a tramitar la norma, l'aleshores conseller Jaume Giró va qualificar-ho com un "servei públic de primera necessitat" i com un exercici de "transparència amb la ciutadania" i de "fiscalització de l'acció de govern".
Categoria: Política
Etiquetes: Junts ERC