Política
Foto: | Aleix Freixas / ACN
BarMar

Ecologistes posen en dubte la necessitat del gasoducte 'BarMar'

Foto: | Aleix Freixas / ACN

Un total de 7 organitzacions ecologistes han alçat la veu en contra del corredor d'hidrogen verd BarMar entre Barcelona i Marsella, com a substitut del Midcat. Veuen "innecessari" el projecte.

Per què és important? Les organitzacions ecologistes creuen que la proposta anunciada per Pedro Sánchez no serveix per fer front a la crisi energètica i que s'allunya d'una transició justa. 

Què sabem? Les organitzacions Amigos de la Tierra, Comité Ciudadano de Emergència de la Ría de Ferrol, Ecologistas en Acción, Fundación Renovables, Greenpeace, Observatori del Deute en la Globalització i WWF són les organitzacions que qüestionen la necessitat de la creació del corredor verd 'BarMar'.

  • Les organitzacions titellen la infraestructura com "un rentat verd" per a la indústria del gas i consideren que bloqueja fons que haurien de dirigir-se a solucions que ja poden ser implantades. 
  • També han exposat que els aspectes que més els preocupen estan lligats amb la construcció de la infraestructura i el seu traçat. Les qüestions relacionades amb la geografia o l’impacte mediambiental i climàtic que comportarà. 
  • A nivell polític, expressen la seva sorpresa davant aquest canvi de postura de l'Estat francès, que des de l'any 2011 s'ha oposat a la construcció d'interconnexions que no fossin elèctriques. 

Què diuen? 

  • El president espanyol, Pedro Sànchez, ha afirmat que el nou corredor d'energia verda  és una "excel·lent notícia" per Espanya, França i Portugal i que és un projecte "coherent" amb la transició ecològica.
  • El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent,  ha celebrat l'acord entre el govern espanyol per crear un corredor d'energia verda entre Barcelo
  • El president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, celebra l'acord perquè creu que l'acord entre els tres països "generarà inversions i llocs de treball al territori català" 

D'on venim? El president francès, Emmanuel Macron, s'havia mostrat reticent a la construcció inicial del Midcat, la interconnexió gasística entre la península Ibèrica i França passant per Catalunya.

Previsions: Sánchez, Costa i Macron es tornaran a reunir el 8 i 9 de desembre a Alacant, aprofitant que s'hi farà la cimera euromediterrània.