Política
Foto: | Marc Puig
Negocició

ERC pressiona per reformar la sedició, però evita definir les penes

Foto: | Marc Puig

Esquerra exigeix al Govern espanyol que tiri endavant la reforma del delicte de la sedició, però evita pronunciar-se públicament sobre com s'ha de materialitzar aquesta reforma. Els republicans volen donar marge a la negociació i diuen que no volen convertir-ho en una "subhasta pública".

Per què és important? Segons publica el diari El País, el govern espanyol té la intenció de reduir les penes a la meitat. Actualment, aquest delicte a Espanya està penat en 15 anys i la intenció seria reduir-ho a 6. Junts per Catalunya considera que s'hauria de derogar i no reformar.

Què diu ERC?

  • La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, defensa que l'Estat ha de fer "les reformes oportunes per adaptar-se als estàndards europeus" i "democratitzar-se". 
  • En aquest sentit, ha recordat que països com França, Alemanya o Suïssa ja van reformar aquest tipus de delictes fa algunes dècades. 

Context: A França, per exemple, un delicte similar al de la sedició està penat entre dos i tres anys. A Alemanya són tres anys màxim, però hi ha d'haver violència.

Tot i això:

  • Vilalta no ha volgut concretar quina és la seva proposta: ni com s'hauria de tipificar el delicte, ni quines haurien de ser les penes ni tampoc en quin termini ha d'estar enllestit.
  • Diuen que no volen convertir el debat en una "subhasta pública"per donar marge a la negociació.

A partir d'ara: ERC desvincula la negociació de la reforma de la sedició del debat de pressupostos, però avisen que totes les negociacions han d'avançar "en paral·lel". 

Categoria: Política
Etiqueta: Sedició